kako se riješiti preuti?

Ne dopustite da vam ovaj problem postane opsesija!

25.03.2021 u 08:59

Bionic
Reading

Ako imate problema s peruti, sigurno ste nebrojeno puta rukom čistili ramena i otresali kosu ne bi li uklonili vidljive suhe komadiće kože

Koliko puta ste izbjegavali crnu odjeću ne želeći se opterećivati oko toga jeli vaš rameni pojas posut bijelim ljuskicama suhe kože? Koliko ste puta „ulovili“ tuđe poglede prema vašem tjemenu i pokušali sakriti nelagodu s lica? – ovo su situacije u kojima perut upravlja vašim životom i polako se pretvara u opsesiju.

Osobe koje imaju perut, često su „pravi eksperti“ kada je riječ o probavanju kućnih recepata za suzbijanje peruti; jabučni ocat, maslinovo ulje, razni melemi, umirujući čajevi, med, soda bikarbona…sve su to sastojci koji su se barem jednom našli na njihovim glavama! Ponekad neki recept i upali, no to ne znači da je on trajno rješenje i idući put može napraviti još samo više štete. Poznat vam je ovaj scenarij?

Zašto se javlja perut?

Perut se može pojaviti kao reakcija na neki neodgovarajući šampon, neuravnoteženu prehranu, hormonalne promjene ili pak izmjene godišnje godišnjih doba. Također se pojavljuje nakon stresnih situacija, uslijed konzumacije duhanskih proizvoda ili alkohola, a u prilog joj često ide i nekvalitetan san.

Perut također može biti uzrokovana pojačanom produkcijom sebuma (loja) koja je povezana s pojačanom kolonizacijom gljivice Malassezije furfur.

Kako se riješiti peruti?

S obzirom na to da na perut mogu utjecati brojna stanja, stoga postoje i razni pristupi u rješavanju tog problema.

Za početak je važno dobro hidrirati organizam ispijajući veće količine tekućine (voda i nezaslađeni čaj), konzumacijom svježeg voća i povrća koji su također puni vode. Ovaj korak je posebno važan u zimskim mjesecima kada koža i tijelo zahtijevaju povećanu vlažnost.

Potrebno je hraniti se zdravim namirnicama, po mogućnosti iz eko proizvodnje kako bismo izbjegli pretjeran unos pesticida u organizam. Kada govorimo o uravnoteženoj i zdravoj prehrani, mediteranska kuhinja je idealan primjer!

Osim prehrane, kvalitetan san je neizmjerno važan za zdravlje kože! Umor i iscrpljenost se prvo primijete na koži koja postane suha i siva.

Ostale čimbenike će najbolje utvrditi dermatolog koji će prepoznati radi li se o hormonalnoj neravnoteži, seboroičnom dermatitisu ili nekom drugom kožnom oboljenju.

Dobra vijest je da se svaki uzrok može tretirati i kada pogodite terapiju, rezultati neće izostati.

Kao kod svakog problema, tako i kod problema s peruti najbolje je djelovati na uzrok!

Oronazol® šampon protiv peruti jedini je lijek koji djeluje protiv gljivica koje uzrokuju perut. Kod liječenja se koristi dva puta tjedno tijekom dva do četiri tjedna, dok ge je za prevenciju dovoljno koristiti jednom tjedno ili jednom u dva tjedna. Uz njega je moguće upotrebljavati i druge šampone, a potrebno je nanijeti samo malu količinu proizvoda na vlasište i ostaviti da djeluje tri do pet minuta prije ispiranja.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku,a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika

Plaćeni oglas o lijeku

ORON-AD-012-22022021