mjesec zdravlja

Naučite kontrolirati dah uz savjete stručnjaka i postignite ravnotežu

31.03.2021 u 09:44

Bionic
Reading

Shvaćanje funkcioniranja vlastitog tijela presudno je za optimalno zdravstveno stanje. Znanstvena objašnjenja u početku mogu zvučati složeno, ali uz pomoć stručnih savjeta Martina Petrusa, njihova primjena postat će jednostavnija. Saznajte kako promijeniti obrazac disanja i doći do bolje forme, a napredak pratite s Huawei pametnim satovima

U profesionalnom sportu svi traže nove metode za povećanje performansi, a jedna od njih je i razvoj posebnih metoda disanja. No, jeste li znali da vam kontrolirano disanje može biti vrlo korisno i u svakodnevnom životu? Pomaže u podizanju energije, smanjenju razine stresa, optimizaciji sna, poboljšanju fokusa, ubrzavanju oporavka, jačanju tjelesne forme, pa čak i ubrzanju osobnog razvoja.

Puno je različitih tehnika i vježbi, ali najvažnije je razumjeti temeljne principe. Dođite do najboljih profesionalnih savjeta uz Martina Petrusa, poznatog trenera daha i meditacije, i postignite svoje ciljeve uz podršku Huawei pametnih satova.

Kisik (O2)

Kisik je jedna od najvažnijih životnih sastavnica. Zrak koji udišete sastoji se od 78,09% dušika, 20,95% kisika, 0,93% argona, 0,04% ugljičnog dioksida i male količine drugih plinova.

Naše tijelo treba kisik za obavljanje svih vitalnih funkcija. Količina kisika u krvi može se lako izmjeriti pulsnim oksimetrom ili nosivim uređajem. Normalna vrijednost za zdravu osobu izmjerena na nadmorskoj visini u razini mora bit će između 95 i 100 posto“, objašnjava Martin Petrus, stručnjak za metode disanja i meditacije.

Da bi odredili stanje svoje tjelesne forme i razinu kondicije, sportaši testiraju svoj VO2Max. Ova mjera pokazuje količinu ukupnog apsorbiranog kisika tijekom jedne minute maksimalnog napora. Visoki rezultat daje naznake visoke razine izdržljivosti, a može biti i pokazatelj dugovječnosti. Za povećanje VO2Max sportaši koriste aerobni trening, ali to se može učiniti i određenim tehnikama zadržavanja daha.

Je li moguće testirati VO2Max kod kuće? Uparivanje pametnog sata iz Huawei Watch serije omogućit će vam mjerenje razine VO2Max i prikazivanje u obliku jednostavnog grafikona. Kako ga protumačiti? VO2Max se općenito smatra najboljim pokazateljem kardiorespiratorne kondicije. Što je vaš VO2Max veći, vaše tijelo može koristiti više kisika, a samim time je vaša aerobna kondicija bolja.

Ugljikov dioksid (CO2)

Iako se ugljikov dioksid smatra otrovnim otpadom i ničim više, to zapravo nije tako jednoznačno. CO2 regulira brzinu disanja. Ne dišete brže zbog nedostatka kisika, već radi nakupljanja CO2.

„Potrebna nam je određena količina CO2 da bi se kisik odvojio iz krvi i prebacio u stanice. Zbog toga je određena razina ugljičnog dioksida važna za funkcioniranje našeg tijela. I ne samo to - ako možemo povećati toleranciju na CO2, možemo poboljšati i tjelesne performanse“, objašnjava stručnjak.

Kako izgraditi svoju toleranciju na CO2? Korištenjem tehnika slobodnog ronjenja uz pomoć statičkih tablica CO2:

  1. korak: Prvo morate izmjeriti maksimalno zadržavanje daha i uzeti pola tog vremena. Recimo da maksimalno možete zadržati dah na 2 minute, tada ga na treningu zadržite 1 minutu.
  2. korak: Nakon toga dišite normalno 1 minutu i 10 sekundi. Drugu rundu držite dah 1 minutu, potom normalno dišite 1 minutu da bi se oporavili.
  3. korak: Svakim sljedećim krugom smanjujte vrijeme oporavka za 10 sekundi. Nakon 7 rundi smanjit ćete vrijeme oporavka na 10 sekundi.

Ovakva serija vježbi zaista može poboljšati vašu toleranciju na CO2. Kad promijenite vlastitu sposobnost maksimalnog zadržavanja daha, prilagodite vrijeme treninga.

Poboljšanje kapaciteta prijenosa kisika

Tijelo ima prirodnu sposobnost prilagodbe eksternim uvjetima. Postoji mnoštvo mehanizama koji štite mozak i srce od zatajenja. Kad svjesno zadržimo dah, tijelo će to pokušati nadoknaditi povećanjem broja crvenih krvnih zrnaca i podizanjem našeg kapaciteta prijenosa kisika.

Trening zadržavanja daha može biti izvrsna alternativa tradicionalnim visinskim kampovima jer je puno jeftiniji i kraće traje. Uzastopnim ispuštanjem SpO2 zadržavanjem daha prisiljavamo svoje tijelo na željenu prilagodbu. Tijekom nekoliko tjedana treninga možemo postići vrlo dobre rezultate, ponekad čak usporedive s redovitim treningom na visokim nadmorskim razinama“, kaže Martin Petrus.

Dodavanje hipoksičnih vježbi vašem rasporedu povećat će ukupni intenzitet treninga, pa ćete možda trebati prilagoditi druge aktivnosti. Tehnika "zadržavanja izdaha" može se izvesti paralelno s brojnim drugim vježbama poput čučnjeva, iskoraka, trbušnjaka ili sklekova. Kad god radite repetitivne vježbe, možete dodati element zadržavanja daha kako biste povećali intenzitet. Jedno od najjednostavnijih rješenja je zadržavati dah tijekom hodanja ili trčanja.

Što se tiče učinkovitih mjerenja, Huawei pametni satovi pokazat će se vašim najboljim asistentom. Uz aplikaciju Huawei Health, pružit će vam pregled parametara kao što su vaš VO2Max, otkucaje srca i razinu SpO2. A kad se poželite opustiti i poboljšati svoje raspoloženje na poslu ili u svakodnevnom životu, isprobajte sljedeću vježbu disanja:

  1. Na početnom zaslonu pritisnite gumb Gore, prijeđite prstom dok ne pronađete Vježbe disanja, a zatim ga dodirnite.
  2. Postavite trajanje treninga i ritam disanja.
  3. Nosite sat i držite ruku mirno. Dodirnite ikonu pokretanja na zaslonu i slijedite upute na zaslonu za udah i izdah.
  4. Nakon što završite s vježbama, na ekranu ćete moći vidjeti rezultate treninga i promjenu brzine otkucaja srca.

Oporavak

Trening je važan, ali pravilan oporavak je jednako bitan. Ne smije se zaboraviti jer je to vrijeme u kojem se zapravo događa napredak. Također je bitno dati si vremena za odmor kako biste spriječili ozljede. Kada završimo trening, možemo započeti jednostavnu vježbu koja će nam pomoći da usporimo.

Nađite miran prostor u kojem ćete moći udobno leći na leđa. Podizanje nogu na takav način da ih odmarate na zidu donijet će vam dodatnu korist  jer će preusmjeriti više krvi u vitalne organe. Zatvorite oči, dišite kroz nos i usredotočite se na trbušno područje, promatrajući ga kako se s udisajem pomiče prema gore i opušta s izdahom. Počnite disati ravnomjernim ritmom: udišite odbrojavanjem 4 sekunde i izdahnite odbrojavanjem 4 sekunde. Kad ovo postane ugodno, možete usporiti dah na 6, 8 ili čak više sekundi“, savjetuje stručnjak.

Trening daha također može biti vrlo važan za vrijeme ozljeda. Ako se nismo u mogućnosti kretati, još uvijek možemo koristiti vježbe disanja kako bismo svom tijelu dali određeni poticaj. Na ovaj način, kad se vratimo na svoj pravi trening, kraće ćemo morati nadoknađivati one koje smo propustili.

Dobro se naspavajte

Spavanje je jedna od najvažnijih faza oporavka. Vrhunski sportaši i timovi ulažu puno novca kako bi stvorili savršeno okruženje za odmor. Trik je u poboljšanju kvalitete spavanja, ali ne nužno i duljine vremena provedenog u krevetu. Naš san nam također može puno toga reći o tome koliko smo odmorni. Niska ocjena spavanja na našem satu bit će jasan pokazatelj da biste trebali usporiti s treningom ili čak uzeti dan odmora.

Kad ste u krevetu, možete zatvoriti oči i disati na nos. Usredotočite se na ritmično, dijafragmatično disanje s jednakom kadencom. Započnite s udisanjem od 4 sekunde i izdahom 4 sekunde. Kad ovo postane prirodno i bez napora, možete dodati zadržavanje daha: udišite 4, držite 4, izdahnite 4 i zadržite 4. Držite taj tempo nekoliko minuta ili onoliko koliko vam treba da zaspite“, objašnjava stručnjak.

Kako se dovoljno naspavati? Uz podršku Huawei TruSeen™ 4.0 tehnologiju koja je opremljena korisnim alatima za sustavno poboljšanje kvalitete spavanja. Uz TruSeen™ 4.0, vaš pametni sat moći će uskladiti podatke o vašem pulsu i disanju sa vašim snom te prepoznati faze spavanja (uključujući budnost, REM, lagani i duboki san) s visokim stupnjem preciznosti.

Pouzdanost prikupljenih podataka osigurava precizan pristup spavanju i procjeni, s personaliziranim prijedlozima za poboljšanu kvalitetu spavanja koji su temeljeni na znanosti. Sve se ove informacije sinkroniziraju s vašom Health aplikacijom i katalogiziraju za buduću upotrebu.

Važna napomena: Nemojte snažno zadržavati dah ako ste trudni, stariji ili imate bilo kakvo ozbiljno zdravstveno stanje.

O Martinu Petrusu, treneru za disanje i meditaciju

Nakon susreta s Wimom Hofom, Martin je bio motiviran da sazna više o prednostima načina disanja za upravljanje mentalnim i emocionalnim stanjima. Proširio je ovo učenje uključujući respiratornu fiziologiju, koju je razvio Patrick McKeown, osnivač tvrtke Oxygen Advantage. Koristeći 'Integrative Breathwork' tehniku, Martin kontinuirano istražuje kako ljudi mogu imati koristi i od znanstvenog i od duhovnog pristupa. Martin redovito održava radionice gdje se usredotočuje na trening razmišljanja koristeći dah i izloženost hladnoći. Također trenira sportaše s modernim metodama hipoksičnog treninga i tradicionalnim tehnikama Pranayame.

Kompatibilnost s iOS i Android uređajima

Huawei Watch GT 2 Pro može se brzo i jednostavno upariti s bilo kojim iOS ili Android pametnim telefonom kako bi učinio iskustvo što ugodnijim. Za Android uređaje dovoljno je skenirati QR kod koji je otisnut na pakiranju uređaja ili iz AppGallery trgovine.

Što se tiče iOS korisnika, korisnici Huaweija Watch GT 2 Pro mogu ga jednostavno upariti sa svojim telefonom. Da bi to uspješno učinili, mogu sigurno preuzeti aplikaciju Huawei Health iz App Storea.

Isto vrijedi i za slušalice! Ne samo FreeBuds Pro, već i cijelu FreeBuds seriju, uključujući FreeBuds 3 i FreeBuds 3i. Sve su one kompatibilne su sa svim operativnim sustavima, uključujući iOS-om i Android. Uživajte u Huawei nosivim uređajima bez obzira na to koji pametni telefon koristite!

Posebna ponuda u sklopu Huawei mjeseca zdravlja

Huawei je ovog ožujka predstavio niz aktivnosti namijenjenih poboljšanju zdravlja svojih korisnika. Kako bi ih potaknuli da aktivno dočekaju početak proljeća, u kompaniji su spremili posebnu promotivnu ponudu svojih vrhunskih pametnih nosivih uređaja.

Do kraja ožujka je kod odabranih prodajnih partnera moguće ostvariti popust od 25 posto na Watch GT 2 u izdanjima 46 mm Sport, 46 mm Classic i 42 mm. Vrhunski Watch GT 2 Pro snižen je s 2.399 kn na 1.999 kn, dok se Watch Fit može nabaviti po cijeni od 699 kn, dok je prethodna cijena bila 899 kn.

Više informacija o promotivnoj ponudi Huawei pametnih satova moguće je pronaći na službenoj web stranici.  Huawei je najavio i nekoliko nagradnih natječaja. Korisnici do kraja mjeseca mogu osvojiti vrijednu nagradu – Huawei FreeLace Pro. Sve što trebaju napraviti je svakodnevno šetati i svoje dnevne izvještaje o prijeđenim koracima podijeliti ispod teksta na Huawei Community web stranici u komentarima.

Huawei kontinuirano pokazuje brigu za svoje korisnike ovakvim akcijama, a njihovi proizvodi poznati su kao pouzdani i kvalitetni. Na domaćem tržištu korisnici mogu nabaviti i najnoviji vrhunski pametni telefon - Mate 40 Pro. Riječ je o flagship uređaju koji donosi se ističe dizajnom, moćnim Space Ring sustavom kamera na poleđini, ali i prvim 5-nanometarski integriranim 5G čipsetom koji osigurava dovoljno snage za sve zadatke, uz još bolji multitasking i energetsku efikasnost. Najnoviji Huawei pametni telefon moguće je pronaći u ponudi prodajnih partnera.