ključni koraci

Naučite kako pripremati neodoljivo ukusan burger kao iz restorana

29.03.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Pripremiti burger savršene teksture i sočnosti nije nimalo lak zadatak, no chefovi donose nekoliko ključnih koraka uz koje možete postići okus baš kao iz restorana

Priprema burgera u teoriji zvuči jednostavno: samo ispecite meso na tavi, umetnite u pecivo i dodajte malo salate i umaka. No, priča je sasvim drugačija u praksi jer tko god je ikad pokušao replicirati svoj omiljeni burger, uvjerio se kako je riječ o vrlo kompleksnom zadatku.

Postići savršenu teksturu i spoj okus nije nimalo jednostavno, a postoji nekoliko ključnih faktora koji čine presudnu razliku u prosječnom i maestralnom burgeru.

Srećom, nekolicina proslavljenih chefova podijelila je najvažnije trikove koje i sami možete probati kako biste dobili savršen burger neodoljivog okusa nalik onog u najboljim restoranima.

Koristite kvalitetnu govedinu i prešu za pljeskavice

Kuhar Shawn Matijevich tvrdi kako je prvi korak u pripremi ukusnog burgera odabir kvalitetnog goveđeg mesa.

'Pripazite da omjer bude 80% čisto meso i 20% masnoće. Možda cam se čini kao dosta masnoće, ali upravo ona je ključna za okus i sočnost. Preporučio bih da koristite mljevenu vratinu', rekao je chef pa spomenuo jedan praktičan trik:

'Kako biste pravilno oblikovali burger, koristite prešu za pljeskavice. Pobrinite se da oblikujete meso u oblik 20% veći od peciva.'

Pljeskavice držite u zamrzivaču do posljednjeg trenutka

'Sve do trenutka kada ćete staviti meso u tavu, držite ga u zamrzivaču jer će tako lakše zadržati formu prilikom pečenja. Jednom kada ih stavite peći, pripazite da ih okrenete samo jednom, a pravi trenutak je nakon 8 do 10 minuta, odnosno kada ih možete okrenuti bez da se lijepe za tavu', objašnjava chef Dustin Green.

Stavite začine u sve sastojke, a pripazite sa soli

Većina ljudi prilikom pripreme burgera stavlja naglasak na stvaranje pogođene mješavine začina koju će staviti u meso, no kulinarski stručnjaci ističu kako je podjednako važno začiniti i ostatak jela - peciva, salatu, rajčicu i umak.

Ono što je bitno jest da ne stavljate sol u mješavinu za pljeskavicu prerano jer će uništiti proteine i izvući vlažnost zbog čega će burgeri postati suhi.

Kada krenete kombinirati dodatke, obratite pozornost na to da su međusobno komplementarni i nikako ne zaboravite staviti krastavce koji daju posebnu notu.

'Tajna slasnog burgera je u pravilnom kombiniranju svih sastojaka kako biste dobili jedinstven, neodoljiv okus', kaže kuhar Carlos Aguilera.

Namjestite pravu temperaturu

Neovisno da li burgere pripremate na tavi ili grilu, pravilna temperatura ključna je za okus i teksturu.

'Najveći razlog zbog kojeg domaći burgeri nisu nalik onima u restoranima jest u nepažnji prilikom namještanja temperature. Temperatura mesa i plohe na kojoj se peče mora biti prilagođena - meso ne smije biti niti predugo van hladnjaka, niti smije biti ledeno hladno, a tava mora biti dostatno zagrijana', pojašnjava chef Jumoke Jackson.

Dodajte aromu dima

Pomalo neočekivani trik je dodavanje arome dima. Upravo ovaj potez mogao bi učiniti najveću razliku u okusu, tvrdi kuharica Lindsay Payleitner.

'Burgeri iz restorana često imaju posebnu aromu upravo zbog okusa dima koji je teško postići kod kuće u tavi. Ono što možete napraviti jest dodati začin poput dimljene soli.'

Ne zaboravite na važnost ambijenta

Za kraj, osim važnosti u postizanju idealne teksture i neodoljivog okusa, važan čimbenik je i atmosfera u kojoj ćete jesti svoj slastan burger.

'Dio razloga zašto je hrana ukusnija u restoranu leži u njihovom ugodnom ambijentu. Ako kod kuće želite još više uživati u jelu, osigurajte posebnu atmosferu u ugodnom društvu', objašnjava chef Jacob Mitzel.