NIJE U AGRUMIMA SVE

Naranče su bogate vitaminom C, ali ovo je voće i povrće još bogatije i zdravije

31.05.2020 u 19:11

Bionic
Reading

Posezanje za čašom svježe iscijeđenog soka od naranče kad počnete šmrcati zapravo nema pretjerano velike koristi. Studije su pokazale da vitamin C ne može spriječiti prehladu, ali može pomoći u skraćivanju vremena bolovanja i ublažiti simptome, no postoje i namirnice puno bogatije vitaminom C nego što su naranče

Srednje velika naranča ima tek oko 69,7 mg vitamina C, što je ustvari znatno manje nego što se može naći kod nekog drugog često upotrebljavanog voća ili povrća. Želite li se napuniti vitaminom C, učinite to raznolikom prehranom u koju ćete uključiti neki od ovih 12 bogatih izvora.

Čili papričice

Pola šalice nasjeckane ili narezane čili papričice sadrži 107,8 mg vitamina C. Osim toga, istraživači sa Sveučilišta u Buffalu otkrili su da kapsaicin, spoj koji čili papričicama daje ljutinu, može ublažiti bolove u zglobovima i mišićima.

Crvena paprika

Šalica nasjeckane crvene paprike sadrži gotovo tri puta više vitamina C od naranče, oko 190 mg. Osim toga, bogata je vitaminom A koji je dobar za zdravlje očiju.

Zelena paprika

Šalica nasjeckane zelene paprike sadrži manje vitamina C od njene slađe sestre, ali u 120 mg još uvijek daje dvostruko od preporučene dnevne doze. Zelena paprika odličan je izvor vlakana.

Kelj

U šalici nasjeckanog kelja nalazi se dvostruko više od dnevno preporučene količine vitamina A i čak sedam puta više od dnevno preporučene doze vitamina K. Vitamina C naći će se oko 80,4 mg, a prehrambenu vrijednost upotpunjuje velika doza minerala i masnih kiselina.

Brokula

Ovo povrće iz obitelji krstašica sadrži 132 mg vitamina C i jako puno zasitnih vlakana, a po obroku daje samo oko 30 kalorija. Pored toga, istraživanja pokazuju da bi brokula mogla biti korisna i u sprečavanju raka.

Cvjetača

Bez obzira pečete li je, kuhate ili od nje radite kašu, manja glavica cvjetače dat će vam 127,7 mg vitamina C, a pored toga pet grama vlakana i isto toliko proteina.

Prokulice

Ove male kupusnjače prepune su fitonutrijenata i vlakana koji sprečavaju rak, a sadrže 74,8 mg vitamina C. Ako ih izbjegavate zbog gorkog okusa, izvucite iz njih prirodnu slatkoću prženjem.

Papaja

Istraživanja pokazuju da konzumiranje papaje pomaže u čišćenju sinusa, posvjetljava kožu i jača kosti. Jedna šalica papaje opskrbit će vas sa 88,3 mg vitamina C.

Jagode

Šalica ovog supervoća sadrži oko 84,7 mg vitamina C te dozu folne kiseline i drugih spojeva koji podržavaju zdravlje srca. Dodatna, i obzirom na njezinu slatkoću neočekivana, dobrobit jagode je pomoć u prirodnom izbjeljivanju zubi.

Ananas

Pored 78,9 miligrama vitamina C, u šalici nasjeckanog ananasa pronaći ćete bromelain, probavni enzim koji pomaže u razgradnji hrane i smanjivanju napuhnutosti. Bromelain djeluje i kao prirodno protuupalno sredstvo, što vam može pomoći u ubrzavanju oporavka nakon napornog vježbanja.

Kivi

Porcija kivija, oko dvije voćke, sadrži 137,2 mg vitamina C, a bogat je još kalijem i bakrom.

Mango

Šalica tropskog okusa opskrbit će vas sa 122,3 mg vitamina C. Mango je sjajan izvor i vitamina A, a koji, kao i vitamin C, igra ključnu ulogu u imunitetu i važan je za zdravlje očiju.