KAKO SAČUVATI SVJEŽINU

Najljepši ukras svakog doma ovako će trajati duže

03.05.2017 u 13:24

Bionic
Reading

Buket od božura ili peonija koji vrhunac cvata doživljavaju u svibnju i lipnju, mnogi smatraju posebno lijepim. Kako bi buket božura što duže izgledao svježe, u tome vam mogu pomoći ovi korisni savjeti

Odabir pravih cvjetova

Pri kupnji cvjetova božura birajte svježe izrezane primjerke od uzgajivača ili kod vašeg lokalnog cvjećara kada su još uvijek zatvoreni i veličine loptice za golf. Po pitanju boja odaberite cvjetove koji vam osobno najviše odgovaraju. Cvjetovi božura stižu u ružičastim nijansama, boje breskve, žutoj, crvenoj i bijeloj.

Priprema cvjetova

Kako bi buket božura dulje djelovao svježe, potrebna je dobra priprema. Stabljike božura dijagonalno odrežite oko 12 milimetara i uklonite listove koji bi dodirivali vodu. Ako su cvjetovi božura prezatvoreni, cvjećari savjetuju da ih lagano masirate kružnim pokretima kako bi ih potaknuli da se otvore, a pritom budite pažljivi kako pritom ne biste razbili pupoljak od stabljike.

Ako cvjetove božura planirate aranžirati kasnije, cvjećari savjetuju da ih umotate u novinski papir i pohranite u hladnjak na poželjnoj temperaturi od 2 stupnja. Kao druga mogućnost pokazat će se umatanje cvjetova u celofan, a zatim ih stavite u visoku vazu napunjenu vodom koju ćete staviti u hladnjak. 

Pažljivo aranžiranje

Pri aranžiranju buketa, imajte na umu da božuri imaju 'tešku glavu'. Zahvaljujući čvrstim stabljikama, mrežasto ih poslažite u buket kako bi u jednoj vazi podržavale više cvjetova bez ispadanja. Pri uređivanju buketa, pobrinite se da ne uklanjate donje latice jer pružaju najveću potporu za tešku glavu cvijeta. Iako u vazi izgledaju dobro bez asistencije drugih vrsta biljaka, dobro će izgledati u paru s onim vrstama biljaka koje po prirodi nisu oštre jer bi kao takve mogle oštetiti latice božura.

Održavajte ih hidriranima

Napunite vazu vodom na sobnoj temperaturi i provjerite pokriva li tri četvrtine stabljike božura. Vodu u vazi mijenjajte svaki drugi dan, a pomoći će i dodatak čajne žličice šećerne trske. Svaki put kad promijenite vodu, cvjećari savjetuju da ponovno režete stabljike pod kutem kako biste maksimalizirali njihov život u vazi.

Prirodno svjetlo

Kada ste aranžirali buket božura i pravilno ga smjestili u vazu, postavite ga na prirodno osvjetljenom mjestu u prostoriji. Kako ističu cvječarim, što je klima za cvjetove božura toplija, to će božuri brže cvjetati.