VAŽNA JE I PREZENTACIJA

Najljepši ukras svakog doma: Kako odabrati biljke koje će preživjeti i s nemarnim vlasnicima

03.05.2020 u 11:10

Bionic
Reading

Sobne biljke najljepši su ukras u domu, pročišćuju zrak, a prostoru daju toplinu, no isti tako jako dobro znamo da znaju biti i noćna mora za sve one koje nemaju 'zelene prste'. Ako ste i vi među onima čije biljke neobjašnjivo umiru, koliko god se trudili održati ih na životu, evo nekoliko savjeta koje bi mogli biti od pomoći

Sve biljke vole sunčevu svjetlost, samo neke u većoj, a neke u manjoj mjeri. Filodendron je primjerice lako održavati i jako dobro tolerira boravak na slaboj svjetlosti. Dracena sa svojim tankim špicastim listovima s druge strane treba sunce, ali i sjenu. Prilagodljiva je i nekad popularna sanseverija, koja je ponovo tražena. Sanseverija ili svekrvin jezik savršen je odabir jer odlično uspijeva u gotovo svim prostorijama. Ravno lišće arhitektonskog izgleda na poseban će način obogatiti interijer, a dobro će se razvijati s jakim, ali i posve malim količinama sunčeve svjetlosti. Ova biljka zahtijevat će vodu kada je površinski sloj zemlje isušen do tri centimetra.

Boravak na prozorskoj dasci odgovarat će drvu žada, sukulentima i aloi veri jer će ih sunčeva svjetlost održati u tip top formi. Stoga ih maknite iz skrivenih kutaka stana i postavite na osunčano mjesto.

Osim toga, imajte na umu da nije dovoljno samo redovito zalijevati biljke i dohranjivati ih, već i čistiti im listove od prašine. Prašina na listovima sprečava biljke da upijaju sunčevu svjetlost, stoga ih očistite kad ih zalijevate, posebno one s mesnatim, voštanim listovima.

Zašto ne biste kupaonicu ukrasili biljkama?

Ova je prostorija idealna za biljke koje uspijevaju u vlažnijim uvjetima poput orhideja, paprati i klorofita, a svima će goditi para koja se stvara prilikom tuširanja. Vrsta klorofita s potpuno zelenim lišćem, kojeg zovemo još i zeleni ljiljan, traži vrlo malo svjetlosti pa je pogodna za prostorije koje nisu bogate svjetlom. Ljeti ga treba zalijevati dva puta tjedno, a godi mu i prskanje lišća vodom, dok je zimi dovoljno zaliti ga jednom tjedno. Prednost mu je što na našu sreću jako dobro podnosi zanemarivanje. Ako listovi zelenog ljiljana počnu poprimati smeđu boju, iako je prošlo dva do šest tjedana od posljednja zalijevanja, jasan je to znak da žudi za vodom.

Kako ih izložiti

Da biste postigli maksimalan učinak objesite ih u viseće posude, dovoljne su jedna ili dvije efektne biljke poput krunice (Senecio rowleyanus) da bi rezultat bio impresivan. Krunica je poznata kao biljka s kuglicama nalik grašku, a pripada obitelji sukulenata. Potječe s juga Afrike, stoga lako podnosi suhoću i preživljava s vrlo malo vode što znači da nije nimalo zahtjevna. Strpljive među vama nagradit će bijelim cvjetovima nalik oniam cimeta, a najbolje će uspijevati na mjestima bogatim prirodnom svjetlošću.

Magarčev rep (Sedum morganianum) također pripada obitelji sukulenata i, poput mnogih navedenih, ne traži previše vode te će uspijevati na sunčanom mjestu u domu. Iako sporo raste, može vremenom doseći impozantnu visinu.

Važna je i prezentacija

Minijaturne biljke poput sukulenata, koji su u zadnje vrijeme jako popularni, znaju izgledati prilično usamljeno kad su sami, stoga im uvijek pronađite društvo i izložite u grupicama kako bi vizualni dojam bio potpun. Ako imate raskošnu ili vizualno atraktivnu veću biljku pobrinite se da je istaknete. Za to će vam biti potrebna odgovarajuća posuda ili stalak za cvijeće, zaboravljeni dekorativni element koji se zadnjih sezona vratio u velikom stilu, a sad ih već možete pronaći u svim bolje opskrbljenim trgovinama.

U takvoj posudi istaknite fikus gumijevac (Ficus elastica) koji se prilično lako odražava. Preferira neizravno svjetlo i preporučuje se postaviti ga u blizini prozora s prozirnom zavjesom koja će filtrirati sunčevu svjetlost.

Efektno će na stalku izgledati i Zamioculcas zamiifolia. To je izdržljiva je biljka, koja će lakoćom preživjeti i one najnemarnije među nama. Ne voli direktnu sunčevu svjetlost, pa će izvrsno uspijevati na mjestima slabog osvjetljenja i ne zahtijevaju preveliku pažnju. Potrebno ju je zaliti samo u slučajevima kada je zemlja potpuno suha.