SWEDENGATE UŽARIO INTERNET

Mračna tajna Šveđana konačno je otkrivena: Mnogi su šokirani spoznajom da oni gostima u domu - ne poslužuju hranu

04.06.2022 u 13:19

Bionic
Reading

O Šveđanima, kao uostalom i o svim narodima, postoje bezbrojni stereotipi, a jedan njihov manje poznat običaj, neuobičajen u drugim državama, postao je predmetom žestokih rasprava na internetu

Ako ste i vi čest korisnik Twittera ili drugih društvenih mreža, zasigurno ste negdje naletjeli na trending s oznakom #Swedengate'.

Mračna tajna Šveđana konačno je otkrivena!

O čemu se tu zapravo radi? Domovina svjetski poznatih brendova poput Ikee ili H&M-a, pop ikona Abbe, ali i švedskog metala, našla se u središtu žestoke online rasprave nakon što su se korisnici društvenih mreža šokirali spoznajom da Šveđani obično svojim gostima - ne poslužuju hranu!

Dakako, internet je nakon tog otkrića počeo 'ključati', a mnogi su doista bili iznenađeni, i to neugodno, tom spoznajom o stanovnicima skandinavske države.

Kontroverza je započela na popularnom Redditovu forumu r/AskReddit kada je u/sebastian25525 postavio pitanje: 'Koja je najčudnija stvar koju ste morali učiniti u tuđoj kući zbog njihove kulture/religije?' Odgovor jednog korisnika Reddita privukao je posebnu pozornost na internetu: 'Sjećam se da sam otišao kod svog prijatelja Šveđanina. I dok smo se igrali u njegovoj sobi, njegova mama je viknula da je večera gotova. I pazite ovo: Rekao mi je da čekam u njegovoj sobi dok oni jedu.'

Objava na Redditu se zatim poput požara proširila društvenim mrežama, a hashtag #Swedengate je i dalje u trendu na Twitteru. Ubrzo su tisuće korisnika podijelile vlastita iskustva o tome da im se hrana doista ne poslužuje u švedskom domu. Mnogi su Šveđani branili tu praksu dok su ih korisnici iz drugih zemalja počeli kritizirati zbog te (neuobičajene) prakse.

I dok su svi bili neugodno iznenađeni tim otkrićem, ta je praksa posve uobičajena u cijeloj Švedskoj, a stanovnici sjevera Europe imaju i svoje razloge za to.

Naime za Šveđane je objed jedinstvena prigoda da obitelj bude skupa i provede vrijeme zajedno, a ne zbog drugih razloga koji bi mogli pasti na pamet mnogima.

U pravilu, Šveđani ne poslužuju hranu gostima (osobito drugoj djeci koja se igraju u njihovoj kući) kako im ne bi pokvarili planove za večeru koje bi njihova obitelj mogla imati.

Linda Johansson napisala je čak članak o tom pitanju za The Independent: 'Švedsko razmišljanje ide ovako: dijete (ili ta obitelj) možda ima planove za neku drugu vrstu večere, a vi ne biste htjeli pokvariti njihovu uobičajenu rutinu. Mislim da to nema veze s time da ne želite nahraniti drugo dijete ili zbog toga što ste škrti, to je više vezano uz tradiciju i želju da objedujete s članovima svoje obitelji.'

Johansson se prisjetila svog djetinjstva i ispričala kako njoj to nije tad nimalo smetalo.

'Sjećam se da me uopće nije bilo briga što nisam dobila hranu. Samo sam se nastavila igrati i lijepo sam se provela dok je ta obitelj večerala', rekla Linda.