TAMNO BLAGO

Može li vas čokolada učiniti pametnijima?

21.11.2012 u 10:19

Bionic
Reading

Može, kažu rezultati studije u kojoj je utvrđena veza između konzumacije čokolade u nekoj zemlji i broja nobelovaca koji dolaze iz nje

Može li vas čokolada učiniti pametnijima? Čini se da bi to mogao biti slučaj, tvrdi znanstvenik iz New Yorka koji je utvrdio vezu između potrošnje čokolade u nekoj zemlji i broja nobelovaca. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu New EnglandJournal of Medicine, tvrdi da postoji snažna korelacija između količine čokolade koja se konzumira u nekoj zemlji i broja nobelovaca koji dolaze iz nje. Statistika pokazuje da u obje kategorije vode Švicarci, a slijede ih Šveđani i Danci.

Ideja za istraživanje pala je na pamet dr. Franzu Messerliju, švicarskom liječniku koji radi na Sveučilištu Columbia u New Yorku. 'Počeo sam razmišljati o ovoj tezi u hotelskoj sobi jer nisam imao ništa drugo za raditi', izjavio je za Reuters, ističući da to, naravno, nije ozbiljna teza, nego uočavanje neobične korelacije. Ipak tvrdi: 'Zemlje s većom konzumacijom čokolade imaju više laureata.'

Smatra se da konzumiranje čokolade može poboljšati kognitivne sposobnosti zbog učinka flavonoida, antioksidansa koji se također nalazi u kakau, zelenom čaju i crnom vinu. Brojne su studije pokazale da flavonoidi mogu poboljšati razmišljanje i smanjiti rizik od demencije povećanjem protoka krvi u mozak.

Druge studije pokazuju vezu između tamne čokolade i zdravlja srca, a neke tvrde da može pomoći i u mršavljenju.
No da bi neka nacija 'proizvela' jednog nobelovca, cijela zemlja mora konzumirati 125 milijuna kilograma čokolade godišnje, izračunao je dr. Messerli, procjenjujući da bi svaki građanin trebao pojesti 400 grama čokolade u godini da bi se povećao broj nobelovaca u nekoj zemlji. I dr. Messerli priznaje da svakog dana jede čokoladu, prenosi Daily Mail.