REVIVAL ŠIROKIH RAMENA

Modni povratak zaboravljenog detalja koji su proslavile Alexis i Chrystle

11.04.2023 u 06:26

Bionic
Reading

Modni trendovi ciklički se izmjenjuju, pa ako ste bili uvjereni da više nikad nećemo vidjeti dramatične komade koji uključuju naglašena ramena, kontroverzni trend koji je obilježio 80-e, moramo vam reći da ste bili u krivu

Sakoi, kaputi ili jakne s naglašenim ramenima, košulje i pussy bow bluze s jastučićima na ramenima, haljine s također istaknutim ramenima - nešto su što smo zadnji put vidjeli tijekom živopisnih 80-ih.

Tko se ne sjeća glavnih junakinja serije 'Dinastija', negativke Alex i plačljive Chrystle, koje su nosile upravo takve kreacije?

Možete se nasmijati ovom nostalgičnom vremeplovu u lude osamdesete, no na vrijeme se pripremite za povratak zaboravljenog trenda sa siluetama naglašenih ramena.

  • +9
Modna revija Saint Laurent A/W 2023 Izvor: Profimedia / Autor: Pixelformula / Pixelformula / Profimedia

Da, vjerovali ili ne, prema podacima modne tražilice Tagwalka, došlo je do gotovo 50-postotnog povećanja baš kad se radi o pretraživanju odvažnih ramena tijekom nedavnih revija u odnosu na prošlu godinu.

Naglašena ramena tako smo mogli vidjeti na pistama velikih modnih kuća, ali i kod onih manjih. Uključili su ih tako Proenza Schouler, Laquan Smith, Alberta Ferretti, Ferragamo, Max Mara, Balenciaga, Rick Owen, Stella McCartney, Thom Browne.... Nijedna ramena pak nisu bila toliko široka kao ona viđena na modnoj reviji A/W 2023 francuske kuće Saint Laurent.

Kreativni čarobnjak Anthony Vaccarello ponudio je ramena sakoa koja kao da su napravljena za žensku verziju Hulka, 'dovedena do krajnosti koju nikada prije nisam učinio', rekao je.

Točnije, ta su ramena bila čak 10 centimetara šira od uobičajenih!

Divovska ramena su se vratila

Ovako odvažna ramena nisu viđena još otkako se željezna lady Margaret Thatcher sprijateljila s Ronaldom Reaganom, a Joan Collins kao Alexis stvorila silne probleme svojoj suparnici, nježnoj Lindi Evans (Chrystle) u američkoj sapunici nad sapunicama 'Dinastiji', seriji koja je obilježila osamdesete. Puno je redaka potrošeno i na to da se tadašnja pojava divovskih ramena u modi objasni idejom da je to simbol uspona žena u poslovnom svijetu, dotad rezerviranom isključivo za muškarce.

Današnja oversized ramena zapravo nisu toliko velika kao ona kakva su vladala u 80-ima te neki smatraju da predstavljaju sjajan način na koji biti feministica i ženstvena u isto vrijeme.

Ramena nose i snažnu simboliku jer preuzimaju odgovornost i životne terete. Pognuta, ukazuju na poniznost, bol, strah, poštovanje, a ujedno su počivališta za anđele i svu težinu svijeta te su dio tijela koji je najviše povezan s vizualnim osjećajem snage i moći.

Iako se velika ramena mogu pratiti sve do 15. i 16. stoljeća, do Henrika VIII, odjednom su se, eto, vratila u žensku modu.

Dok se sam izum jastučića za ramena pripisuje studentu Sveučilišta Princeton, L.P. Smocku, koji je dizajnirao taj dodatak 1877. kao dio nogometne uniforme, njihov prvi veliki trenutak u ženskoj modi došao je zahvaljujući Elsi Schiaparelli, koja ih je predstavila u svojoj kolekciji iz 1931. kako bi na taj način vizualno smanjila struk, a ne zahvaljujući bolnim i neudobnim steznicima.

Simbol ženske snage

Zatim je Joan Crawford nosila jastučiće za ramena u svom filmu 'Letty Lynton', a njezin filmski look ostavio je toliki dojam da se pričalo da je Macy's prodao 500.000 primjeraka haljine nakon izlaska filma te su jastučići postali sinonim za predstavljanje snažnih žena na ekranu, što je zatim kulminiralo haljinama za film 'Mildred Pierce' iz 1945.

Naglašena ramena postala su i svojevrsna uniforma za emancipaciju žena koje su počele raditi tijekom Drugog svjetskog rata, način potvrđivanja određene vrste autoriteta i moći koja se tradicionalno povezivala s muškom odjećom.

Ispostavilo se da su to bili na neki način prethodnici trendi jastučića za ramena u 1980-ima, kada se bojno polje preselilo u korporativnu sferu, jer su žene napredovale u poslovnim krugovima, što je, npr., utjelovljeno u filmu 'Working Girl' iz 1988. Također, tu se može pridodati rad Thierryja Muglera, koji je umro početkom 2022., ali doživljava neku vrstu renesanse nakon putujuće retrospektive koja je započela u Muzeju lijepih umjetnosti u Montrealu 2019., i Claudea Montane, čije kreacije uključuju ekstremna ramena.

'Snažna ramena uvijek su relevantna kada je to najpotrebnije', poručio je Laquan Smith.

Zbog čega je baš sada nastupio revival ramena?

Moglo bi biti mnogo razloga za to: neizvjesna geopolitička situacija, rat u Ukrajini, ekonomske turbulencije...

No riječ je ponovno o velikoj prijetnji diljem svijeta da se uspostavi kontrola nad ženama i njihovim glasom koji se mora čuti.

'Definitivno sam željela veća ramena ove sezone', rekla je dizajnerica Stella McCartney, a stavila ih je na kapute i jakne. Međutim, umjesto da preplave tijelo, dali su ton silueti koja se također fokusirala na struk i bokove. Poanta je, rekla je dizajnerica, u tome da je tako željela i privući pozornost na tijelo.