IDEJE ZA UREĐENJE

Mali, ali funkcionalni domovi: Kako što bolje iskoristiti svaki slobodan centimetar prostora, otkriva nam Mirjana Mikulec

22.10.2022 u 20:03

Bionic
Reading

Skromna kvadratura može izazvati popriličnu glavobolju vlasnicima jer se uvijek čini da nema dovoljno prostora za skladištenje, osobito ako se radi o višečlanoj obitelji. Kako riješiti taj čest problem? Nekoliko je korisnih savjeta dala i naša poznata dizajnerica Mirjana Mikulec

Mali prostori, baš kao i potkrovlja, imaju neporeciv šarm, unatoč skromnoj kvadraturi koja nam zna zadavati muke prilikom uređenja.

'Naročit problem svima koji imaju male stanove, uz koncept rasporeda i specifičnosti prostora poput kosih zidova, premalo vanjskih otvora ili nepravilnih tlocrta prostorija, predstavlja skladišni prostor. No ovaj problem imaju svi, bez obzira na površinu životnog prostora – svima nam nedostaje kvadrata, zar ne? Odjeće i ostalih stvari imamo znatno više nego naši roditelji, pa je potreba za prostorom u koji ćemo ih smjestiti postala prioritet u koncipiranju doma', kaže dizajnerica Mirjana Mikulec, čije dvije emisije možete pratiti na RTL-u.

  • +15
Praktične ideje za uređenje doma Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Saša Lisjak

Najbolji način na koji ćete to učiniti, dodaje, jest temeljito planiranje prostora, prikupljanje informacija i savjeta te traženje inspiracije koja nudi dobre ideje i rješenja.

'Nerijetko ta rješenja odišu iznimnom kreativnošću pa ćete imati originalan životni prostor - to je svakako jedan od razloga zbog kojih su mali stanovi i kuće tako privlačni. Drugi veliki saveznik u optimalnom iskorištavanju kvadrata koji su nam na raspolaganju je namještaj po mjeri. Tako ćete imati ormare, komode, kuhinje, krevete… koji zadovoljavaju potrebe i životne navike te su usklađeni sa svim specifičnostima prostora, optimalnih dimenzija i odabranih materijala', savjetuje Mikulec.

Polica ili ormarić po mjeri, objašnjava, moći će iskoristiti one kutove i zidove koje gotov namještaj ne bi mogao.

'Tako se sve češće iskorištavaju prostori ispod stepenica, zidovi iznad kreveta i sofe za police i ormariće, kao i uzglavlja i bočni dijelovi kreveta za police, a njihova unutrašnjost, kao i unutrašnjost kutnih garnitura, taburea i blagovaonskih klupa, za odlaganje odjeće, modnih dodataka, posteljine, opreme za hobije i ostalih stvari. Prostor ispod stepenica, pored mjesta za odlaganje kaputa i jakni te obuće, mnogi pretvaraju u kućne urede ili veliku policu za knjige', rekla je dizajnerica.

Namještaj po mjeri kao efektno rješenje problema

Udubine ili niše u prostoru mogu se namještajem po mjeri zatvoriti i pretvoriti u otvorene police, ormariće te klupe za sjedenje koje će ispod sjedišta imati sanduk za odlaganje stvari. Na isti način mogu se iskoristiti balkoni i lođe.

'Namještajem po mjeri moguće je ostvariti i stilske želje jer često one komade koji nam se sviđaju ne možemo pronaći u salonima namještaja. Tako ćemo dobiti dizajn, boju i materijale po svome ukusu. A tu je još jedan adut - konceptom ovakvog namještaja dom će izgledati urednije i stvorit će se dojam pročišćenosti jer ćete niz stvari koje držite vidljivima napokon staviti iza fronti ladica i ormarića. Multifunkcionalni namještaj također je izvrsno rješenje kada tražimo dodatni prostor za pohranu. Primjerice kuhinjski otoci i šankovi uvijek imaju nekoliko uloga, a jedna od njih je spremanje posuđa i namirnica', objasnila je.

Kuhinjski prostor dobio je izvrsne saveznike u vidu visokih elemenata - od poda do stropa.

'Ti veliki ormari s ugradbenim uređajima, poput hladnjaka, pećnica, perilica rublja i posuđa, prave su moderne smočnice u kojima je moguće smjestiti znatno više nego konceptom donjih i gornjih elemenata. Moderni domovi koji prate trendove uključuju i košare - pored dekorativne uloge koju imaju, iskoristite ih za praktičnu svrhu: pohranu dekica, papuča, čarapa, modnih dodataka, tehničkih pomagala (upravljača, punjača za mobitele…). U svakoj će prostoriji doma biti super saveznik jer ćete tako riješiti problem spremanja stvari koje vam se motaju po stolovima, policama…', pojasnila je Mikulec.

Prostor ispod prozora, podsjeća ona, obično je neiskorišten.

'Ako imate dovoljno mjesta za prolaz pored prozora, onda ga možete učiniti znatno više uporabnim. Iskoristite ga za klupu ili komodu koje nude dodatni skladišni prostor. Također, ako vam to dopušta širina hodnika, ugradite plitke police za knjige na njima. Hodnici će tako izgledati atraktivnije, a i neće služiti samo za odlaganje obuće i kao mjesto za prolaz do drugih prostorija. Novi sadržaji obogaćuju prostor na više nivoa - kako funkcionalnom i praktičnom, tako i estetskom', savjetuje dizajnerica.

Ne treba zaboraviti ni na spavaću sobu.

'U spavaćim sobama, što je naročito praktično za dječje sobe, idealno je rješenje za uštedu prostora krevet dignut u visinu. Ispod njega možete osmisliti garderobne ormare, ladice za odjeću i modne dodatke, školski pribor, kao i onaj za hobije, te police za knjige i dekoracije', kaže ona.