najbrže i najefikasnije

Kreće nova sezona kupanja. Evo kako pripremiti bazen

28.04.2022 u 16:24

Bionic
Reading

Proljeće je službeno stiglo, ulicama se širi miris proljetnog cvijeća, ptice pjevaju, a dani su sve topliji. Odbrojavamo dane kad ćemo uživati u dugim ljetnim danima i beskonačnoj zabavi uz bazen. Da, došlo je vrijeme za skidanje zimskih prekrivača s bazena ili postavljanje bazena na podlogu. Evo kako to napraviti najbrže i najefikasnije

Priprema bazena za novu sezonu

Bazeni na napuhavanje su poznati kao cjenovno pristupačniji i glavna prednost im je što su mobilni i najjednostavniji za ugradnju. Potrebna im je ravna površina pa je sad pravo vrijeme da popravite dio vrta u kojem je stajao protekle sezone. Očistite tlo od oštrog kamenja i poravnajte ga. Potom stavite odgovarajuću oblogu. To je posebna obloga na koju ćete postaviti bazen, a koja dodatno izravnava površinu i štiti od prljavštine. Ona ujedno štiti donju stranu bazena od oštećenja uzrokovanog oštrim kamenjem ili kamenčićima te pijeskom, štiti i od prljanja i tako smanjuje količinu posla koju ćete imati kako bi očistili bazen i spremili ga tijekom zime. Zahvaljujući toj podlozi sad imate manje posla.

Nakon što ste postavili podlogu vrijeme je da postavite i vaš bazen te ga napušete. Prsten na napuhavanje je važan jer drži oblik vašeg bazena. Nakon što je bazen napuhan i ima svoj oblik, vrijeme je za punjenje vodom. Postavit ćete filter i pumpu na isti način kao i prošle sezone, a ako ih nemate, možda ne bi bilo loše da ih za ovu sezonu nabavite. Na red sad dolaze i stepenice kako bi lakše ušli i izašli iz bazena, naravno, ako su vam potrebne.

Vodu treba pripremiti i s posebnim sredstvima za njegu vode. Kod bazena je najbitnije upravo održavanje vode. Manje vode u bazenu znači i manje održavanja te samim time i manje sredstava za njegu vode.

Ako pak imate bazen s konstrukcijom koji je prezimio na otvorenom, sad je vrijeme da ga osposobite za novu sezonu kupanja. Najvažnija stvar je da je vaš bazen čist. Stoga je važno pažljivo ga očistiti kako bi spriječili pojavu algi i bakterija. Općenito su čistoća i kvaliteta vode neizmjerno važni, a u nastavku teksta ćete pročitati i kako održavati kvalitetu vode.

Kako njegovati vodu bazena?

Ako ste protekle sezone imali kakvih problema s vodom, vrijeme je da ih pve godine riješite i da sezonu dočekate spremni kako bi mogli bezbrižno uživati u ljetnim radostima uz bazen.

Kod njege vode u bazenu važno je da pratite pH vrijednost vode koja mora biti u idealnom rasponu od 7,0 do 7,6. Ujedno je to raspon u kojem sredstva koja ćete koristiti za njegu vode postižu maksimalnu učinkovitost. Ako je pH niži od 7,0, postoji opasnost od korozije, a ako je vrijednost viša od 7,6, može doći do izlučivanja vodenog kamenca i nadraživanja kože. Izmjerite pH vrijednost vode u bazenu i potom izaberite proizvod kojim ćete je uravnotežiti na idealnu razinu.

Kod temperature vode iznad 20° C, spore i bakterije se ubrzano množe, pa trebate i dezinficirati bazen. Klor granulat se koristi kod prvog punjenja bazena i kod redovitog temeljitog kloriranja. Tablete klora koje se polako tope koriste se kod dugoročne dezinfekcije, a ako vas smeta miris koji obično karakterizira klor, onda je rješenje aktivni kisik. Kao i kod klora i kod aktivnog kisika postoji mjerač. Trebaju vam i algicidi koji će spriječiti pojavu algi, a koji prije svega djeluju preventivno.

Voda u bazenu se može i zamutiti zbog najmanjih dijelova nečistoće koju bazenski filter ne može zadržati. Kako bismo odstranili i te dijelove trebat će vam flokulant. To je sredstvo koje sitne dijelove poveže u veće granule, koje se iz bazena odstranjuju pomoću usisivača.

Zvuči dosta teško i komplicirano, no u praksi to zaista nije tako. Može biti malo zahtjevnija prva sezona dok ne pohvatate sve konce, no svaka iduća će vam već biti rutina i zaboravit ćete koliko ste se brinuli hoćete li moći održavati vodu.

Ove sezone želite topliju vodu?

Prošle sezone ste uživali u svom bazenu i ponavljali sami sebi kako va je to bila najbolja odluka ikada, no ove godine želite jjoš više uživati u čemu bi vam pomoglo da je voda bar malo toplija.

Ako želite ugrijati vodu u svom bazenu, možete kupite i grijač vode ili izabrati još povoljniju opciju koja dolazi u obliku solarnog pokrivača za bazen kojiće  apsorbirati Sunčevu energiju i prenijeti je u vodu te ju tako zagrijavati, a noću će sprečavati hlađenje vode. Možete i nabaviti šator za bazen koji će sprječiti prljanje, zagrijavati vodu i što je najbolje omogućiti će vam korištenje bazena čak i po kiši.