OPASNE NAMIRNICE

Koliko su opasni suhomesnati proizvodi?

07.03.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Istraživanje provedeno na uzorku od pola milijuna muškaraca i žena u deset europskih zemlja pokazalo je da je konzumacija mesnih prerađevina kriva za jednu od 30 smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima i karcinomom. Najopasnija je, kažu znanstvenici, jeftina šunka, te savjetuju da ograničite unos obrađenog mesa na najviše 20 grama dnevno

Prehrana koja sadrže velike količine mesnih prerađevina poput jeftine šunke, slanine i kobasica može vas rano otjerati u grob, otkriva studija provedena na gotovo pola milijuna muškaraca i žena kojima su analizirani prehrambeni režimi i povijesti bolesti.

Istraživanje provedeno tijekom 13 godina u deset europskih zemalja utvrdilo je jaku povezanost između redovite konzumacije mesnih prerađevina i smrti koje su bile posljedica karcinoma i bolesti srca, piše Mail Online.

Mesne prerađevine odgovorne su za jedan od 30 smrtnih slučajeva, a studija predlaže ograničenje od najviše 20 grama obrađenog mesa dnevno. Upozorenje dolazi u svjetlu nedavnih skandala s konjetinom i porijeklom hrane koja dolazi na naše stolove.

Suhomesnati proizvodi, koji su najčešće napravljeni od kombinacije životinjskih ostataka, sadrže visoke koncentracije masnoća i opasnog kolesterola. 'Muškarci i žene koji redovito i puno konzumiraju mesne prerađevine izloženi su povećanom riziku od prerane smrti, posebno od posljedica kardiovaskularnih bolesti i raka', piše u studiji.

Osobe koje su tijekom ispitivanja jele velike količine obrađenog mesa (više od 160 grama ili tri kobasice dnevno) imali su 72 posto veću vjerojatnost da umru od posljedica srčanih bolesti.

50 grama mesnih prerađevina dnevno (jedna kobasica ili tri režnja slanine) povećava rizik od raka pet puta. Studija objavljena u časopisu BMC Medicine zaključuje da je gornja granica konzumacije suhomesnatih proizvoda 20 grama dnevno.

Liječnici upozoravaju da se s prvim proljetnim danima ne veselite pretjerano roštilju budući da kobasice i hamburgeri mogu biti povezani s povećanim rizikom od prerane smrti. Ističu i da su osobe koje su često jele obrađeno meso bile sklone i drugim nezdravim životnim navikama: jele su manje voća i povrća te pušile, što je možda utjecalo na rezultate istraživanja.

Profesor Karol Sikora, jedan od vodećih britanskih onkologa, kaže kako je ključ dobrog zdravlja uravnotežena prehrana. 'Ne brinite zbog šunke ili slanine u sendviču. To vas neće ubiti. No ne morate svaki dan pojesti četiri sendviča sa šunkom', kaže prof. Sikora.

Unos bijelog mesa poput piletine nije bio povezan sa stopom smrtnosti u ovoj studiji, dok su se male količine crvenog mesa pokazale korisnima.