LAKO I SLATKO

Kolač od borovnica koji će vam se toliko svidjeti da ćete ovaj recept znati napamet

03.07.2021 u 09:31

Bionic
Reading

Ovaj divni, prhki kolač s borovnicama toliko je ukusan da ćete ga raditi češće no što mislite. Najbolji je sa svježim borovnicama, kojima je sad sezona, ali u nedostatku svježih poslužit će i smrznute

Za pripremu crumblea s borovnicama potrebno je samo dvadesetak minuta, a peče se oko 45 minuta.

Potrebni sastojci:

  • 160 g šećera
  • 180 g hladnog maslaca koji ste narezali na kockice
  • 200 g brašna
  • 170 g bademovog brašna (možete ga zamijeniti običnim brašnom)
  • 1 jaje
  • žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • žličica ekstrakta burbon vanilije

za voćni dio

  • 500 g borovnica
  • 60 g šećera
  • sok polovice limuna
  • 2 žlice kukuruznog škroba (gustina)

Priprema

Pećnicu zagrijte na 190°C i premažite kalup promjera 20x30 cm maslacem.

U jednu zdjelu ubacite oprane i ocijeđene borovnice, šećer i limunov sok, dobro promiješajte i dodajte gustin te još jednom izmiješajte.

U drugoj zdjeli izmiješajte šećer, brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte kockice hladnog maslaca. Prstima mrvite maslac i utrljavajte ga u brašno dok ne dobijete sitne mrvice te na kraju dodajte jaje i ekstrakt vanilije dok se smjesa ne sjedini. Bite će pomalo mrvičasto, ali to vas ne treba brinuti.

Polovicom tijesta prekrijte kalup za pečenje, a na njega stavite borovnice. Preko borovnica raspodijelite ostatak tijesta lagano ga mrveći.

Pecite oko 40-45 minuta dok gornji sloj tijesta ne dobije zlatnožutu boju.

Kad se kolač ohladi narežite ga na kocke i pospite po želji s malo šećera u prahu.