OPASNA PO ŽIVOT

Koju hranu nikad ne smijete davati svojoj mački

30.04.2015 u 12:44

Bionic
Reading

Iako vlasnicima ponekad mačja izbirljivost može biti naporna, kad je u pitanju suživot s ljudima, našim ljubimicama baš ta vrlina/mana može spasiti život

Mačke vole sočnu hranu punu proteina i masnoća. Postoji niz ljudskih obroka koji nisu opasni za mačku u malim količinama, no postoje i oni koji mogu biti smrtonosni.

Sirova riba

Suši je u redu za ljude, no može uzrokovati želučane tegobe kod mačaka. Jedan od kemijskih spojeva u sirovoj ribi može dovesti do neuroloških problema kod mačaka.

Luk, češnjak i vlasac

Mačke su dvostruko osjetljivije od pasa kad je u pitanju jedan od kemijskih spojeva u češnjaku, luku i vlascu. Češnjak, luk i vlasac mogu napraviti veliku štetu crvenim krvnim zrncima kod mačaka, čak i u vrlo malim količinama. Luk, češnjak i vlasac štetni su za mačku u svakom obliku – od sirovog do onog u prahu. To je posebno važno naglasiti jer se luk zna nalaziti u raznim namirnicama poput dječje hrane.

Sirova jaja

Kuhana jaja nisu problem, no sirova ih izlažu opasnosti od salmonele. Taj i ostali slični paraziti mogu dovesti do ozbiljnih problema s gušteračom.

Kosti

Kosti mogu biti oštre i napraviti ozljedu crijeva ili se mogu mački zaglaviti u grlu i ugušiti ih. Nikad nemojte mački davati kosti ili nešto što je podjednako čvrsto kao njihovi zubi. Ne želite da vam ljubimici treba zubar ili kirurški zahvat.

Salo

Izrazito masne dijelove s mesa radije bacite u smeće jer mogu dovesti do želučanih tegoba ili čak problema s gušteračom kod mačaka.

Bilo što s kofeinom

Mačke vole istraživati, a ne znaju baš najbolje što je dobro i loše za njih, pa svakako morate paziti da vam ljubimica ne poliže previše kave, čaja ili gaziranog pića. Možda je to neće ubiti, ali će uzrokovati napetost i pojačan rad srca.

Mlijeko

Odrasle mačke ne podnose mlijeko baš najbolje – od njega mogu dobiti proljev i imati ozbiljne želučane probleme.

Alkohol

Alkohol je otrovan za mačke i može dovesti do raznih problema od pijanog stanja, želučanih tegoba do problema s disanjem, kome i smrti.

Marelice, trešnje, breskve i sjemenke jabuke

Ovo voće u sebi ima dio koji može dovesti do trovanja mačke i smrti gušenjem.


Avokado

Avokado je otrovan za većinu kućnih ljubimaca. Ne postoji dio te biljke koji nije opasan za mačku. Kod ljubimaca uzrokuje povraćanje, proljev, teškoće s disanjem, nakupljanje tekućine oko srca i smrt.

Limunasto voće

Iako limun sigurno kiselošću odbija mačke, u slučaju da ga nekako pojede, to će vjerojatno dovesti do povraćanja.

Čokolada

Čokolada u sebi ima kemijske spojeve koji kod kućnih ljubimaca djeluju kao snažni diuretici te potiču pojačan rad srca i živčanog sustava.

Grožđe i grožđice

Grožđe i grožđice mogu napraviti štetu mačjim bubrezima. Još nije poznato koji njihov dio je odgovoran za to.

Indijski oraščić

Indijski oraščići uzrokuju nekontrolirano drhtanje i mišićne trzajeve kod pasa pa je pametno pretpostaviti da su opasni i za mačke.

Gljive

Izbjegavajte davati gljive mačkama. Bolje je biti oprezan, nego poslije žaliti.

Sirova jetra

U malim količinama, sirova jetra nisu problem za mačku, no veće količine mogu izazvati trovanje.

Krumpir i rajčica

Krumpir će kod mačke izazvati povraćanje, trbušne bolove, proljev, depresiju, paralizu te čak i srčani udar.

Sol

Prevelika količina soli dovest će do neravnoteže u mačjim elektrolitima.

Među ostalim namirnicama koje ne biste trebali davati svojoj mački još su i soja, kvasac te bilo što s hmeljem i rabarbarom. Smijete mački povremeno dati malo tune ili sira, no ne prečesto, niti u prevelikim količinama.