FESTIVAL SVJETLA

Koji gradovi nude najljepši blagdanski ugođaj?

21.11.2012 u 08:42

Bionic
Reading

Sredinom prosinca gotovo svaki grad u većem dijelu svijeta zablista obasjan blagdanskim lampicama kojima se posebno vesele djeca. No neka su mjesta od blagdanskog ukrašavanja napravila pravu umjetnost

Pogledajte koji se gradovi, po izboru National Geographica, mogu pohvaliti najljepšim svjetlećim ukrasima na svijetu.

Beč, Austrija

Okićeni Beč

Advent svake godine Beču vraća stari romantičan sjaj – milijuni lampica svijetle iznad prometnica, u trgovinama, čak i po drveću. Divovski blagdanski lusteri dovest će vas do katedrale sv. Stjepana ili dvorca Schönbrunn gdje se održavaju adventski koncerti.

Tivoli, Kopenhagen

Japanska pagoda, popularni restoran na jezeru Tivoli, jedna je od mnogih građevina potpuno 'obučenih' u blagdanske žaruljice u najpoznatijem danskom zabavnom parku otvorenom još 1843. prema viziji glavnog Tiffanyjeva dizajnera. Osim u milijunima lampica u Azijskom dijelu, smještenom pored koncertne dvorane, posjetitelji mogu uživati u starom rollercoasteru, grogu i knedlama od jabuka.

Callaway Gardens, SAD

Osam milijuna lampica svijetli u šumskom okruženu ovog turističkog kompleksa koji ove godine slavi tradicionalnu 20. obljetnicu blagdanske 'Fantazije svjetla'. Uz obilje svjetlećih oblika ovaj resort ima i posebno božićno selo gdje možete jesti, kupovati i susresti Djeda mraza.

Bruxelles, Belgija

Božićni ugođaj u Bruxsellesu

Tijekom tzv. zimskih čuda dramatično osvijetljene zgrade, brojni zabavljači i štandovi Bruxellesu daju prekrasan blagdanski ugođaj. U klizalište u centru grada blagdanske lampice osvjetljavaju i 240 štandova na kojima se mogu pronaći posebni belgijski waffli s karameliziranim šećerom, bomboni i praline.

Göteborg, Švedska

Aroma prženih badema i grog najavljuju dolazak svete Lucije u ovaj šarmantni lučki grad bogato osvijetljen cijele sezone. Pet milijuna lampica svjetluca sa zgrada i 700 borova okićenih na božićnom sajmu zabavnog parka Liseberg koji je najveći u Skandinaviji. Niz od tri kilometra lampica blagdanski dojam pojačava i na putu do luke.
Madrid, Španjolska
Gradska Plaza Mayor poznata je po prekrasnim lampicama bez napadnog i zasljepljujućeg sjaja. Božićni sajam tamo se odvija od sredine 19. stoljeća, a glavni su artikli figurice i oprema za slaganje jaslica koje se mogu pronaći po cijelom gradu. Sve kulminira 5. siječnja paradom uoči Bogojavljanja.

Kobe, Japan

Božić u Hong Kongu je spaktakl svjetla

Nakon potresa u Kobeu 1995. Italija je tom gradu poklonila tisuće ručno bojanih žaruljica koje su ugrađene u zamršenu svjetlosnu konstrukciju u gotičkom stilu. Tradicija se nastavila pa četiri milijuna Japanaca svake godine pred njom slavi svoju izdržljivost i otpornost kod parka Higashi-Yuenchi. Iako nisu povezane s Božićem, lampice svijetle od 1. do 12. prosinca.

Hong Kong, Kina

Božić u Hong Kongu jedinstveni je doživljaj jer mnogo svjetlećih ukrasa i lampica glavnu ulicu pretvara u Disneyland, a trgovački centri nadmeću se koji će biti blještaviji i raskošniji. U jednom od njih došli su na ideju od lampica postaviti prikaz cijelog Mliječne staze, a dojam pojačavaju gradski neboderi osvijetljeni u raznim bojama.