LJUTNJA, KRIVNJA, STRAH...

Koje negativne osjećaje u nama budi razvod?

06.07.2013 u 15:04

Bionic
Reading

Mnogi nisu spremni na osjećaje koji slijede nakon razvoda, posebno ako su sami inicirali odvojenost i razvod. Potpora koju primaju od prijatelja i obitelji često završi kao ogovaranje bivšeg partnera, zbog čega se netko može osjetiti još lošije u novonastaloj situaciji

Znate li koje se emocije javljaju nakon prekida veze i razvoda te kako se s njima nositi?

Ljutnja

Tijekom svih faza razvoda možete osjećati ljutnju prema partneru – zato što vas je ostavio, što vas nije razumio ili zato što vas je prevario. Ljutnju možete osjećati i prema sebi jer niste vidjeli znakove ili zato što ste mu 'dopustili' da vas povrijedi. Ako vas partnerovi potezi nastavljaju ljutiti i nakon što je prošlo neko vrijeme, niste se pomirili s prekidom. Iako je ljutnja jedna od čestih posljedica razvoda, činjenica da se vi i dalje držite za taj osjećaj ne šteti vašem partneru, nego samo vama. Pokušajte sebi i njemu oprostiti za uloge koje ste odigrali u prekidu veze. Jedino tako ćete si omogućiti sretnu i ispunjenu budućnost.


Krivnja

Žene se osjećaju jako krivima tijekom i nakon razvoda, neovisno o tome jesu li one inicirale prekid ili nisu. Krivnja je česta posljedica razvoda jer se pitate jeste li učinili sve kako biste spasili brak ili ne. Ako je partner ostavio vas, možda se pitate što ste napravili pogrešno. Ovaj osjećaj se može javiti i zato što mislite da ste djecu lišili sretnog obiteljskog života. Krivnja se fokusira na prošle događaje, koje ne možete promijeniti, pa trebate naučiti pustiti prošlost iza sebe i usredotočiti se na nove događaje koji su pred vama.

Više pročitajte na Ordinacija.hr