ZA SVAKI KUTAK

Koja je boja totalni hit u uređenju doma

13.03.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Uređenje doma može biti istodobno zabavno i frustrirajuće jer nije lako uskladiti želje, boje i stilove. No ako volite ljubičastu boju, onda sigurno nećete pogriješiti, jer trgovine su prepune namještaja upravo u njenim nijansama

Dolaskom proljeća pojavljuju se i prve ljubičice u svojoj poznatoj boji, a ako volite upravo ljubičastu i odlučili ste urediti dom, bez problema ćete naći namještaj, opremu i sitnice u tim nijansama.

Ako želite komade namještaja u ljubičastoj boji, nekoliko puta razmislite koje vam se još boje sviđaju i koje se od njih dobro slažu. Aluminij ili inoks izvrsno će upotpuniti namještaj u ljubičastom pa je zgodno da su držači na stolicama, okviri kreveta ili postolje lampe upravo od tih materijala. Ako radije birate drvo, ljubičastoj će savršeno odgovarati bijelo

Svjetlije nijanse ljubičaste imaju više bijele boje i djeluju živahnije od tamnih nota pa su pogodnije za dekoraciju od tamne ljubičaste.

Dizajnerica Loretta Slater-Ramsey za lifetoolsforwomen.com savjetuje da ponesete što više uzoraka boja doma i prije kupnje usporedite s bojom zidova, tepihom ili nekim drugim komadima namještaja koje ne mislite mijenjati. Glavni razlog tome je što ponekad u trgovini neka nijansa može biti drugačija nego na danjem svjetlu, a i lako zaboravimo kako je točno izgledala određena nijansa.

Ljubičasta boja obično je dobar odabir za prostorije u kojima se čovjek opušta, a manje je preporučljiva, primjerice, za kupaonice ili kuhinje. No vremena su takva da sami birate ono što vam se najviše sviđa, a izbor namještaja i opreme za dom toliko je velik da ćete sigurno naći ponešto u ljubičastoj boji za svaki kutak.

Ljubičasta boja mješavina je crvene i plave, a nekada davno povezivala se s bogatstvom i elegancijom te ljudima u višim društvenim slojevima koji su svoje goste htjeli očarati ljepotom doma i gostoprimstvom.

Ako, primjerice, dašak ljubičaste dodajete u dnevni boravak, možete birati između većih komada namještaja poput garnitura za sjedenje ili stolica pa do polica koje lako možete kombinirati s ostalim bojama u prostoru.

Velike trgovine poput Kike, Mobelixa, Emmezete, Lesnine ili trgovina u Solidum centru imaju različite vrste ljubičastog namještaja, a uz razne nijanse, tu su uzorci i kombinacije za tapecirani namještaj.

Jednako lako, blagovaonicu možete osvježiti ljubičastim stolicama, od onih s plastičnim sjedalima pa do kože, štofa ili drugih materijala.

Ukoliko ste zamislili ljubičastu kuhinju, trgovci će vam pokazati idejna rješenja koja uključuju kombinacije s drugim bojama. Osim kupaonskih blokova koji su zgodno osmišljeni u kombinaciji s umivaonikom, ormarićima i ogledalima, sve možete nadopuniti sitnicama poput posuda za sapun, ručnika ili pločica.

Ljubičasta boja navodno potiče kreativnost pa je možete iskoristiti i u dječjoj sobi. U Kiki tako možete kupiti zgodne stolice na napuhavanje ili vreće za sjedenje te dodati malo boje i prizvati proljeće u svoj dom.