NIŠTA BEZ MAT EFEKTA

Kakvi tepisi i parketi su sada u trendu?

Bionic
Reading

Na sajmu podnih obloga i tepiha održanom u Hanoveru ukupna ponuda pokazala je svu važnost podnih obloga u opremanju interijera, njihov izražaj i ljepota postaju dominantni u prostoru te ravnopravno sudjeluju u njegovom izražaju

Dizajnerski iskorak u ovom segmentu stvara i veću bazu proizvoda te širenje ponude i potražnje. Održivost i reciklirani materijali budućnost su u svijetu podnih obloga; stare bačve vina ili viskija, reciklirana plastika, beton, ultratanki slojevi kamena za tvrde podove. Novi drveni podovi od supertankih pruga izrađenih u više slojeva ili pod izrađen od recikliranog drveta starih šupa.

U području parketa vidljive su različite površinske obrade koje ovisno o vrsti daju moderan ili rustikalan dojam. Grubo četkane površine ili ručno grebane, ovisno o samoj strukturi parketa odlično će se uklopiti u moderan ambient. Vraćanje prirodi u svijetu parketa jako je naglašeno. Sve se više naglašava šarenilo i neujednačenost strukture drveta, a mat efekt je imperativ. Čest je vizualni dojam oguljene boje na podnoj oblozi te ispucanog drveta.

Uzdužno slaganje
i dalje je u trendu, ali prisutno je i slaganje riblje kosti, puzzle, kombinacije uzdužnog i poprečnog slaganja parketa, mozaici koji se mogu odlično kombinirati s drevnim zidnim mozaicima. I parketi dobivaju boju, bilo da se radi o cijeloj površini ili kombinaciji s prugastim, cvjetnim uzorkom ili apstraktnom geometrijom u određenoj zoni. U trendu su još uvijek šire letvice, a velika se važnost pridaje i praktičnosti postavljanja parketa. Hrast u svim nijansama, od prirodne do pepeljastih tonova u tamnijim ili svjetlijim nijansama dominira.

Intenzivne boje i patchwork novi su trend u svijetu tepiha

Područje laminata doživljava veliki dizajnerski uspon. Optički dojam površine odličan je, bilo da se radi o imitaciji drveta ili neke druge teme. Površine su često u izražajnim bojama poput plave, zelene, crvene ili sive. Reljefnost površine, miješanje kolorita boja te mogućnosti kombinacija predstavljat će pravi izazov arhitektima i dizajnerima, a vizualni dojam grube ili fine površine dodatno će obogatiti ponudu.
Veliki je izbor kožnih, plutenih i PVC obloga. Životinjski uzorci su u trendu, a pluto i PVC stvara obilje novih motiva koji mogu zadovoljiti potrebe svakog prostora.

Vanjske podne obloge, osim klasičnih nijansi drveta također se počinju izrađivati u živim bojama; plava, zelena, ružičasta, a u ponudi su i podloge od pletenih PVC niti koje stvaraju veliku mogućnost kombinacija samih niti pa tako i završnog dojma podloge.

U svijetu tepiha trendovi su usmjereni k intenzivnim bojama i njihovu miješanju, ali često dojmu starog, istrošenog tepiha. Patchwork je također vrlo prisutan. Motivi su apstraktni, cvjetni, životinjski, geometrijski ili etno i često velikih dimenzija. Print na velika vrata ulazi i u svijet tepiha stvarajući time nove izražaje. Površine tepiha su glatke ili reljefne, a duge niti sve su manje prisutne.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.