DISCIPLINIRANJE ŽELJA

Kakvi su ljudi sretniji?

27.09.2013 u 15:04

Bionic
Reading

Sposobnost da se oduprete dodatnoj kriški torte ili nepotrebnoj kupovini novih cipela jedna je od tajni sretnijeg života

Samokontrola i discipliniranje želja važan je mehanizam generalne sreće osobe, navodi se u novoj studiji koju potpisuje tim sa Sveučilišta u Chicagu.

Tvrde da su rezultati njihove analize, u kojoj je sudjelovalo 414 odraslih osoba, pokazali da su razina samokontrole i životnog zadovoljstva neraskidivo povezani. Umjesto da se bolno propituju hoće li se u nešto upustiti, osobe s jakom voljom lakše donose prave odluke i razborite izbore dok se oni s niskom razinom samokontrole često muče sa žaljenjem.

Koautorica studije i profesorica marketinga na Sveučilištu u Minnesoti, Kathleen Vohs, izjavila je da su osobe s većom razinom samosvladavanja spremnije biti sretne. Riječ je o tome da su naučile kako izbjegavati problematične želje i potencijalne sukobe.

Oni koji su se suzdržavali od impulzivnih akcija općenito su vedriji na duge staze.Studija definira samokontrolu kao 'sposobnost da se nadjačaju ili promijene nečije unutarnje reakcije', a voditelj studije opisuje samokontrolu kao jednu od najvrednijih karakteristika ljudskog roda.

Psiholozi ističu da se potreba za trenutačnim nagrađivanjem i ostvarivanjem želja brzo troši i ostavlja ljude nezadovoljnima te preporučuju da se promisli prije donošenja ishitrenih odluka takve vrste.Budite selektivniji kad je riječ o tome kada, kako i pod kojim uvjetima uživate u nečemu jer ćete i više uživati. Studija, prenosi Daily Mail, objavljena je ovog mjeseca u časopisu Journal of Personality.