PONUDA I CIJENE

Kakve tepihe odabrati za dom

05.11.2012 u 11:05

Bionic
Reading

Tepih je vjerojatno najpopularnija podna obloga zbog svoje svestranosti - osim što je funkcionalan, ima i estetsku odliku. Tražite li tepih, evo kakve vrste postoje i što nude naše trgovine

Hladniji dani zakucali su nam na vrata pa je idealno vrijeme da utoplite domove i tepisima. Oni su dobri toplinski i zvučni izolatori, ali i upotpunjuju stil uređenja. Osim toga, najkvalitetnije vrste čak mogu zadržavati alergene i prašinu u svojim vlaknima, čime pridonose poboljšanju kvalitete zraka. Osim tepiha, popularni su tepisoni, a njihova je prednost to što ih možete rezati prema obliku prostorije i prekriti cijeli pod. Trgovine će vam napraviti porub, tako da se tepison na krajevima ne uništava.

Glavni dio svakog tepiha ili tepisona je vlakno, a njegova vrsta i način izrade određuju njegovu kvalitetu, odnosno rok trajanja, otpornost i dugotrajniji izgled. Većina tepiha izrađena je od sintetičkih vlakana koja su dizajnirana tako da tepih lijepo izgleda, bude lagan za održavanje te ima dobar omjer cijene i kvalitete. Tepisi se najčešće izrađuju od poliamida (najlona), polipropilena, poliestera, akrila i vune, koja u pravilu spada u najskuplju i luksuznu varijantu.

Još jedna razlika koja će određivati cijenu tepiha je njegova izrada, odnosno je li rađen ručno ili strojno

Osim klasičnih materijala koji se koriste za izradu tepiha, u novije vrijeme miješaju se i neki drugi materijali, poput kože. Tako primjerice u Lesnini možete birati između više vrsta kožnih tepiha u raznim kombinacijama boja i veličina po cijenama koje se kreću oko 2.500 kuna.

Još uvijek su jako popularni i čupavi tepisi koji imaju niti duže od prosjeka, a poznati su kao shaggy. Možete birati između jednobojnih ili u kombinacijama boja, a ima ih u svim veličinama. Emmezeta u ponudi ima takve tepihe po cijeni od 800 kuna. Klasični tepisi srednje kvalitete u strojnoj izradi su i najpovoljniji te ih ima jako velik izbor u svim bojama. Mobelix u svojoj ponudi primjerice ima takav tepih u nekoliko boja već od 299 kuna.

'Klasična mjera tepiha je 1,70 sa 2,40 metara, jer je to veličina koja otprilike prekriva dio poda ispred kutne garniture ili seta dvosjeda i trosjeda', rekao je Željko Pavić s odjela tepiha u Lesnini. Dodao je da su skuplji tepisi ručno rađeni i imaju velik broj čvorova od vrhunskih materijala, a trenutno je u ponudi najskuplji tepih rađen od svile sa 1.200.000 čvorova po cijeni od 299 tisuća kuna.

Volite li otkačeni stil uređenja, u Mobelixu možete naći tepihe od trapera po cijenama od 249 i 799 kuna. Klasični orijentalni tepisi također su dostupni u svakoj trgovini te se izrađuju i u modernijim motivima. Kika također ima velik izbor orijentalnih tepiha koji odgovaraju određenom stilu uređenja, a cijene se kreću od 900 kuna nadalje. Pogledajte fotogaleriju i ponudu tepiha u trgovinama.