DOBRE IDEJE

Kako svoju dnevnu sobu učiniti ugodnijim mjestom, a bez velikih troškova

19.02.2021 u 06:07

Bionic
Reading

Ponekad su dovoljne samo male preinake kako bi prostor postao ljepši i ugodniji za boravak, a još je bolje ako vam za to nisu potrebna ulaganja koja traže velika novčana sredstva

Dnevna soba središte je svakoga doma u kojem se, osim u kuhinji, odvija mnogo toga te je prostor u kojem najviše boravimo tijekom dana.

Što zbog globalne pandemije, što zimskih mjeseci, mnogi najveći dio tjedna provode u svojim domovima.

Ako vam je pomalo dojadio izgled dnevne sobe, donosimo nekoliko odličnih trikova za redizajn koji će je učiniti privlačnim prostorom iz kojeg nećete poželjeti izaći. Osim toga, dodatni plus je i to što vas te preinake neće koštati ni kune. Zvuči nevjerojatno!

I ne zaboravite: najvažniji savjet za veću udobnost u dnevnoj sobi je to da prostor djeluje životno i stvarno, a ne poput savršenih i ispoliranih interijera 'kao iz kataloga' s Pinteresta ili Instagrama. Malo kaosa tu i tamo dobro je za dušu - i dnevnu sobu.

Metalni detalji

Da, metalni detalji ne moraju nužno izgledati hladno i odbojno. Što kažete na npr. fotelju ili kauč s efektnim detaljima u boji zlata ili bakra? Takvi detalji dat će poseban šarm prostoru i udahnuti mu novi sjaj. To mogu biti i uvijek poželjni detalji poput vaze u boji staroga zlata. Savjet: starom stolu ili polici možete jednostavno dati novi izgled uz pomoć boje u spreju.

Poigrajte se teksturama

Jastuci imaju i dekorativnu funkciju i čine čuda za svaki prostor pa se slobodno poigrajte različitim tkaninama i strukturama. Tako možete npr. jastuke od baršuna kombinirati s onima od pamuka ili svile. Važno je samo da budu usklađeni nijansama, a pripazite i da budu stilski ujednačeni bez obzira radi li se o boho ili skandinavskom dizajnu. Odličan su detalj i lijepe deke od grubog pletiva na kauču jer će također dati novi izgled prostoru.

Tople boje

Hladnim tonovima nije moguće postići cosy ugođaj, no tople nijanse poput žute, narančaste i crvene daju posebnu notu dnevnoj sobi i uz pomoć takvih tonova vaš će interijer biti ugodnije mjesto. Iako je, naprimjer, snježnobijela vrlo hladna, njezine varijante poput svijetle bež nijanse, tzv. prljavobijele ili boje ljuske jaja proizvest će puno ugodniji efekt. Dakako, i topli zemljani tonovi kao što su taupe ili oker posebno su pogodni za dnevnu sobu.

Tepih kao dobrodošao detalj

Ako vam se vaša dnevna soba čini nekako hladna i prazna, tepih bi mogao unijeti nešto topline. No trebali biste biti sigurni da je njegova veličina proporcionalna veličini sobe ili namještaja kako ne biste proizveli kontraefekt. Razmislite i o tonovima koji se uklapaju u prostor kako bi sve izgledalo kao skladna cjelina.

Popunite sobu

Ukoliko vam se čini kao da nešto nedostaje u vašem dnevnom boravku jer je previše prazan, rješenje može biti pregrađivanje kako bi se postigao ugodniji dojam. To možete riješiti i uz pomoć nekoliko velikih sobnih biljaka ili pametno postavljene police.

Razmislite o rasvjeti

Što ima više svjetla, prostor je ugodniji. Stoga svaka dnevna soba ne samo da treba stropno svjetlo, već i nekoliko izvora svjetlosti da bi izgledala što ugodnije. Pomoću nekoliko svijeća i lampica, koje vjerojatno već imate, možete stvoriti ugođaj u kojem se svi osjećaju ugodno.

Detalji čine veliku razliku

Čak i ljubitelji minimalizma slažu se s mišljenjem da su ukrasi bitni u svakom prostoru jer daju onu potrebnu toplinu i osobni pečat. Knjige, slike, svijeće ili biljke izgledaju sjajno u dnevnoj sobi pa nemojte bježati od takvih detalja jer oni daju čar svakom interijeru.

Podijelite dnevni boravak

Ako u dnevnoj sobi uredite odvojene dijelove poput npr. kutka za čitanje u kojem se nalazi npr. velika fotelja, tepih i retro lampa, on će odmah izgledati puno toplije i vrlo hygge.