GINEKOMASTIJA

Kako spriječiti rast grudi kod dečkiju?

19.05.2009 u 07:06

Bionic
Reading

Ginekomastija je bujanje tkiva muških dojki, koje počinju nalikovati na ženske. Najčešće je to samo prolazna faza u pubertetu, ali se može javiti i kasnije u životu. U pubertetu se najčešće javlja oko 14. godine

Do razvoja grudi kod dečkiju dolazi zbog hormonalne neravnoteže, odnosno zbog promjene odnosa androgena (muških hormona) i estrogena (ženskih hormona). Bitno je naglasiti da jednako često do ove pojave dolazi i zbog pretilosti. Naime, dečki su skloni debljanju upravo u području prsnog koša.

Dakle, ako se radi o grudima koje si dobio, a nisi se udebljao, vjerojatno se radi o vulkanu hormona koji divljaju u tvom tijelu i velika je vjerojatnost da će ti se grudi povući kada se taj vulkan u tebi malo smiri. Kada se radi o pretilosti, tada ipak trebaš poduzeti određene mjere ne želiš li imati ženske grudi dulje vrijeme. Dobra je vijest za dečke da oni mnogo lakše gube kilograme od cura, ako su dovoljno uporni, naravno. Naime, dečki obično po prirodi imaju više mišića te brži metabolizam pa brže sagorijevaju kalorije od cura.

10.000 KORAKA

Gubljenje kilograma znači vježbanje. To ne znači da svaki dan trebaš istrčati maraton, no svakako je bolje hodati po kvartu nego se zavaliti ispred televizora i jesti pizzu i piti Coca-Colu. Prosječna osoba napravi oko 4.500 koraka dnevno. Dakle, 4.500 koraka, a da toga nisi ni svjestan! A da bi bio zdraviji i počeo skidati višak kilograma, trebaš dnevno napraviti oko 10.000 koraka! Razlika i nije toliko velika, zar ne?!

Znanstvenici su otkrili da samo 10.000 koraka dnevno znatno utječe na zdravlje organizma te pojačava sagorijevanje kalorija.

Hodanjem 10.000 koraka dnevno utroši se 500 kalorija. A da bi izgubio 500 grama, trebaš sagorjeti 3.500 kalorija. Na kraju zaključak – hodaš li 10.000 koraka svakog dana, izgubit ćeš 500 grama tjedno.

Hodanje ne treba biti pomno isplanirano, primjerice možeš umjesto busom ili tramvajem pješačiti nekoliko stanica do škole ili iz nje. Bitno je hodati više nego inače, a kako ćeš to napraviti, ovisi samo o reorganizaciji dnevnih aktivnosti. I neke sportske aktivnosti uvelike će pomoći u pravljenju što većeg broja koraka i sagorijevanju kalorija – tenis, plivanje ili košarka sagorijeva 570 kalorija u jednom satu, a nogomet ili penjanje 700 kalorija po satu.

PREHRANA

I ako hodaš 10.000 koraka svakog dana, a gutaš ogromne komade pizze, hamburgera i slične nezdrave hrane te gaziranih pića, sigurno je da nećeš daleko odmaknuti. Prehrana je jednako važna kao i tih 10.000 koraka dnevno. To ne znači da se s vremena na vrijeme ne smiješ počastiti prženim krumpirićima ili hamburgerom, samo se pobrini da to bude tek dva ili tri puta mjesečno. Više povrća i voća, manje brze hrane, gaziranih pića i kruha, uz famoznih 10.000 koraka i – blizu si cilju. Prvi tjedan sigurno će biti najteži, ali ako izdržiš, promjene koje ćeš vidjeti na svom tijelu, ali i psihi sigurno će ti dati pozitivan poticaj.

ŠTO ĆE TI TREBATI?

Možeš nabaviti spravicu koja se zove pedometar (a košta oko pedesetak kuna) koja broji korake. Pedometar često ima i radioprijemnik, pa ti hodanje na ovaj način može postati ugodnije.

Imaš li frenda sa sličnim problemom, budite partneri u hodanju 10.000 koraka dnevno.

Dok hodaš, nemoj se koncentrirati na korake, već uživaj u izlozima trgovina, prirodi, ljudima koje susrećeš.

Kada poželiš posegnuti za čipsom ili kakvom drugom nezdravom grickalicom, otiđi van i hodaj. Želja će sigurno lakše proći nego ako se zavališ pred TV.

Imaš li psa, neka ti on bude partner za hodanje. Uživat ćete oboje, a zahvalnost koju ćeš dobiti od svog četveronožnog prijatelja ne može se ničim izmjeriti.

Ako si bolestan, nakon što ozdraviš, kreni laganim tempom, ne trebaš odmah napraviti 10.000 koraka u jednom danu, već do toga dođi postepeno.