PITALI SMO PSIHOLOGINJU

Kako se slavni nose s razvodom?

14.11.2012 u 11:16

Bionic
Reading

Nakon što su mediji doznali da se Jelena i Janko Popović Volarić razvode te da se on iselio iz zajedničkog stana, ona je uzela kratak predah od nedjeljnih kolumni, no ubrzo se pero ponovno našlo u njezinim rukama i na papir je prenijela nedaće koje su je pratile od razvoda nadalje

'Nemam neku razvedeničku traumu, dapače, zanimljivo mi je svijet promatrati iz perspektive naglo osamljene žene koja bi, kako konstantno moja Irena voli ponavljati, sad trebala gurati kolica po neprohodnim terenima, a ti zajedno sa mnom telefoniraš do dva ujutro i debatiraš oko toga hoće li neki XY nazvati ili ne, to zaista nema smisla, to nije prirodno, Majčica Zemlja će se pobuniti protiv nas', uvjerava svoje čitatelje novopečena solerica, Jelena Popović Volarić.

Osim što generalno želi ostaviti poruku kako uživa u samoći, ipak je priznala kako je na tren pomislila da je smak svijeta. Na pitanje kako to da je s čitateljima odlučila podijeliti tako intimne stvari, odgovorila nam je. 'Ja sa svojim čitateljima intimne stvari dijelim već nekoliko godina, pa bi bilo prilično licemjerno da sada glumimo da nešto nije, ako jest... Čemu lagati?' upitala se iskreno Jelena.

Prisjetili smo i Daniele Trbović koja je, nakon razvoda od Šime Vlajkija, u jednom tjedniku pisala kolumne u kojima je redovito iznosila 'prljavo rublje'. Svojedobno je u kolumni napisala i kako će osnovati klub sretnih žena jer sve one koje su njegove bivše su - sretne žene.

Zašto žene imaju potrebu analizirati odnose do zadnjeg detalja i dijeliti ih, ne samo sa svojim prijateljima, već i s ostatkom svijeta, pitali smo psihologinju Maju Vučić.

'Žene po prirodi njeguju društvene odnose i dobra društvena mreža im predstavlja sigurnost. Često djeluje i terapeutski. Što se tiče osoba iz javnog života i njihove spremnosti da podijele s javnosti detalje svog privatnog života, nema jednoznačnog odgovora zašto to čine. Svi smo u tome različiti i različito postupamo. Neki nipošto ne žele govoriti o svom privatnom životu, dok drugi to spremno čine, ali u jedno sam sigurna: oni koji to čine žele, jednako tako, dobiti podršku i razumijevanje', rekla je Maja.

Iako smo pokušali dobiti odgovor na pitanje radi li se tu možda o svojevrsnoj osveti, Maja je sklonija terminu 'ženske terapije'. 'Žene, iako s izraženom potrebom druženja s prijateljicama, imaju individualne načine rješavanja problema. Jedna će plakati na telefon samo jednoj prijateljici jer je ona u tom problemu najbolje razumije i tek naknadno reći ostalima. Druga će biti stalno na telefonu i redom nazivati sve prijateljice, ponavljajući svoju priču dok samoj sebi ne dosadi ili dok prijateljicama ne dosadi. Žene su sklone pretjeranom analiziranju stvari i tek kada iscrpe svaku mogućnost povlače poteze', kaže Vučić naglasivši kako su rijetke one žene koje svoje probleme drže u sebi i rješavaju u samoći, dok kod muškaraca nije rijedak slučaj da nitko od njihovih prijatelja ne zna što se zapravo događa.

Sasvim je jasno da nas prijateljstvo u mnogim životnim srećama i nesrećama prati kao dobri pas čuvar, no zašto katkad imamo potrebu od razvoda napraviti 'javnu stvar', i je li to uopće fer prema osobi s kojom smo godinama dijelili dobro i zlo. Maja naglašava kako se takvim oblikom izražavanja ne može dogoditi ništa loše dok god raspravljamo, a da pritom ne osuđujemo i ne vrijeđamo druge.

'Ljubav je uvijek javna, čim smo iz svojeg stana izašli na ulicu zagrljeni s nekom osobom. Bez obzira na to zna li za našu ljubav naša mikrookolina ili makro, u ovom slučaju javnost. I osobi koja nije iz javnog života može biti teško u rastavi braka jer je njezina javnost susjedstvo, rodbina, kolege itd. I iz pozicije pojedinca jednako je teško kad neka susjeda trača o tebi koja ti nije ništa u životu, kao i sto 'susjeda' iz susjednog grada koje nikada nisi ni vidio', kaže Maja Vučić.

U želji da se sazna istina, Vlatka Pokos napisala je cijelu knjigu pod nazivom 'Život u raju' u kojoj je iznijela detalje iz burnog braka s Dikanom Radeljakom. 'Htjela sam napokon reći pravu istinu o svemu. O meni se puno piše, komentiraju me ljudi koji me uopće ne poznaju i u pravilu o meni donose pogrešne sudove pa sam odlučila iskreno ispričati kakav je doista bio moj život uz Josipa Radeljaka', rekla je Pokos tada ističući kako ova knjiga ne predstavlja njen obračun, već joj akteri te priče godinama ne daju mira.

Kada je riječ o javnim osobama o čijim životima mediji svakodnevno pišu, očito je da imaju potrebu javnosti obznaniti i na neki način dati svoje viđenje situacije, iz prve ruke, ako se već o njima i piše. Ponekad im je narušen ego, pa se u 'svojih pet minuta' obračunaju s medijima i javnosti pokušavajući dati im do znanja da im ne treba 'lošija polovica' kako bi bile sretne u životu. Ili pak, medije kroz kolumne koriste kako bi ogadili bivše jer možda je on to zaslužio, a možda i nije. Kako bilo, čini se da našim slavnim damama inspiracije nimalo ne nedostaje. Samo je pitanje žele li to podijeliti s čitateljima ili s frendicama u maratonskim ženskim razgovorima.