BRZO I LAKO

Kako se riješiti simptoma neugodnog PMS-a

02.10.2015 u 19:05

Bionic
Reading

Istraživanja su pokazala da čak oko 90 posto pripadnica ljepšeg spola svakoga mjeseca osjeća manje ili veće tegobe zbog predmenstrualnog sindroma

Predmenstrualni sindrom (PMS) javlja se u posljednja dva tjedna menstrualnog ciklusa, a može trajati od dva do deset dana. Iako su simptomi individualni, poznato je da PMS karakteriziraju bolovi u leđima, grčevi u trbuhu, napuhnutost, glavobolja, opća bezvoljnost, anksioznost, tuga, depresija, promjene raspoloženja, nesanica ili prevelika potreba za spavanjem, umor, letargija, smanjen libido, slabija koncentracija, vrtoglavica, želja za određenom hranom, poteškoće u koordinaciji…

Evo na koje se sve načine možemo boriti s PMS-om!

Tablete protiv bolova
Menstrualne grčeve možete ublažiti tako da uzmete aspirin, ibuprofen ili druge protuupalne lijekove prije nego što su zapravo potrebni. Lijekove možete uzimati 48 sati prije no što grčevi obično krenu, a to će doskočiti boli, savjetuju stručnjaci s Medicinskog fakulteta NYU-a.

Prehrana

Osim tabletom protiv bolova, u borbi protiv PMS-a pomažu i određene namirnice pa nastojte u jelovnik uključiti što više grahorica, jogurt ili špinat. Radi se o namirnicama koje su bogate riboflavinom i tijaninom, a neka su istraživanja pokazala da su žene i djevojke koje su unosile više namirnica bogatih tim tvarima imale čak 35 nižu pojavu simptoma predmenstrualnog sindroma.

Izbjegavajte slano i slatko
Iako se u danima PMS-a javlja pojačana želja za slanim i slatkim, upravo takve namirnice treba izbaciti iz prehrane. Slana hrana izaziva nakupljanje tekućine, a time i osjećaj nadutosti i osjetljivosti te je stoga treba izbjegavati. Simptome dodatno pogoršavaju i slatkiši, umjesto kojih se savjetuje uzimanje voća i povrća, voćnih jogurta, a preporučuje se i suho voće. Istraživanja su pokazala da previše slatkiša i ugljikohidrata pojačava grčeve pa stručnjaci savjetuju da se ove namirnice zamijene primjerice kruhom ili pecivima od cjelovitog brašna koje možete spraviti sami, a slatkiši – voćem.

Čaj
Čajevi su odlično sredstvo u borbi protiv tegoba PMS-a. Posebno se to odnosi na zeleni čaj bez kofeina i kamilicu koji sadržavaju polifenole koji opuštaju mišiće maternice pa se smanjuju grčevi u donjem dijelu trbuha, no ni sa zelenim čajem ne smije se pretjerivati odnosno ne piti više od dvije šalice dnevno.

Kalcij
Iako ne postoje univerzalni preparati koji pomaže u PMS-u, neka su istraživanja pokazala da uzimanje tableta kalcija itekako pomaže. Naravno, treba ih uzimati s hranom (koja ima selen, poput indijskih oraščića) kako bi se kalcij bolje apsorbirao.

Tjelovježba
Pola sata vježbanja dnevno na svježem zraku, šetnje ili samo opuštanja u prirodi smanjuju na pola i najteže simptome PMS-a. Sunčeve UV zrake stimuliraju moždane stanice da proizvode stalan dotok serotonina, čak i kad razine spolnih hormona divljaju. Izbjegavajte dugotrajno stajanje jer pojačava napetost u donjem dijelu leđa.