POSTANITE BOLJI

Kako se riješiti ružnih navika

30.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Uvijek kasnite na razne dogovore, grizete nokte ili mislite da previše ogovarate prijateljice? Evo načina kako iskorijeniti ružne navike i biti bolja osoba

Loše navike negativno utječu na više aspekata u našim životima – s nekima gubimo vrijeme, iritantni smo drugima ili ih čak možemo i povrijediti ako ogovaramo. Svi stručnjaci, od psihoterapeuta do savjetnika i psihologa, slažu se da je prvi korak priznati da problem postoji. Zatim ga treba rješavati, što se u većini slučajeva može postići bez odlaska kod psihologa, piše Real Simple.

Ovisnik o žvakaćim gumama

Dok drugi grizu nokte ili lupkaju olovkom o stol, vi svoju nervozu ublažavate žvakaćim gumama koje razvlačite prstima, pušete balone i ostavljate na čudnim mjestima. Najbrži trik da se riješite ove navike je zamjena tvrdim bombonima za početak, a kasnije i to smanjite.

Kašnjenje utječe i na druge
Kašnjenje

Jedna od stvarno lošijih navika jer utječe na druge. Vjerojatno volite sve završiti i pospremiti prije odlaska iz kuće ili radnog mjesta, a minute brzo teku. Kako god bilo, nedostaje vam malo organizacije vremena. Jedna od stvari koje vam mogu pomoći jest da prije dogovora s nekim razmislite što još morate učiniti taj dan i hoćete li sve stići. Također promislite što najčešće radite, a uzrokuje kašnjenje. Za početak možete i namjestiti alarm od pet minuta i vidjeti koliko vam vremena treba za stvari koje obavezno morate napraviti prije polaska i što trebate promijeniti.

Odugovlačenje na poslu

Obično se radi o ljudima koji zbog anksioznosti odugovlače s izvršavanjem zadataka. Problem je u tome što će drugi misliti da zavlačite jer vam nije stalo do posla. Svoj problem možete podijeliti s dobrim kolegom kojem ćete reći do kada trebate završiti posao pa će vam biti neugodno ako će vas morati podsjetiti da je rok prošao.

Krivo držanje

Ovo je ružna navika štetna za zdravlje, a vjerojatno ste ju usvojili u djetinjstvu. Moguće je da ste i umorni pa ne pazite na posturu tijela. Za početak se počnite baviti nekom tjelovježbom poput pilatesa ili plesa. Jednostavna je vježba slijeganje ramenima. Napravite deset rotacija naprijed pa isto toliko nazad, preporučauje Phil Haberstro, izvršni direktor Nacionalne udruge za zdravlje i fitnes u Buffalu. Smatra da će to podići svijest o položaju tijela i biti podsjetnik da se pravilno držite.

Loša organizacija

Možda ste kreativna osoba koja voli biti okružena stvarima i sitnicama, ali to se katkada čovjeku obije o glavu. Ništa se ne može promijeniti preko noći pa krenite malim koracima. Papire stavite na jednu hrpu, ostale zajedničke sitnice na drugu i tako redom. Možete koristiti raznobojne kutije s natpisima da brže dođete do onoga što vam je potrebno.

Nokti

Da, jako ružna i loša navika, najčešće posljedica nervoze. Probajte primijetiti kada se spremati početi gristi nokte i zatim počnite raditi nešto drugo da odvučete misli od toga. Možete držati stres lopticu na radnom stolu pa ju uzeti u ruke kada osjetite da ćete krenuti s tom lošom navikom. Pripadnice ljepšeg spola mogu platiti manikuru pa će im možda biti žao uništiti lijepe nokte.

Zanovijetanje

Nemate li dovoljno samopouzdanja da tražite što mislite da vam pripada, vjerojatno zanovijetate kao i u djetinjstvu kada ste suzama pokušavali omekšati roditelje i dobiti što želite.

Jako ćete se iznenaditi ako mislite da kao odrasla osoba možete postići iste rezultate kukanjem i zanovijetanjem. Ako vaš suprug ili prijatelji kažu da ste zanovijetalo, onda je tako. Jednostavno navedite što želite izravnim upitom.

Ogovaranje

Tu se najčešće radi da isticanjem tuđih mana čovjek zapravo želi prekriti vlastite. Trebate malo proširiti horizonte u životu i razgovarati o drugim temama poput nekih zanimljivih knjiga, planiranja putovanja ili uređenja stana pa će vam sve biti ispunjenije i nećete imati potrebu toliko razmišljati o životima drugih.