PSI, MAČKE I TVOROVI

Kako s ljubimcem putovati po Europi

13.11.2015 u 12:43

Bionic
Reading

Ako slučajno ne znate koja su pravila kad je u pitanju putovanje po Europsko uniji sa životinjama ili biljkama, imamo neke korisne informacije

Kao državljanin EU-a možete slobodno putovati s mačkom, psom ili tvorom, ako životinja ima europsku putovnicu za kućne ljubimce. Ta se putovnica može dobiti kod svakog ovlaštenog veterinara i mora sadržavati podatke o važećem cijepljenju protiv bjesnoće. Ako imate psa, mačku ili tvora mlađeg od tri mjeseca (koji nije cijepljen protiv bjesnoće), provjerite nacionalne propise.

Putovnica EU-a za kućne ljubimce namijenjena je samo psima, mačkama i tvorovima. Ako imate druge kućne ljubimce poput zečeva ili kanarinaca, trebali biste provjeriti odgovarajuće nacionalne propise o unošenju životinja u zemlju ili iznošenju iz nje.

Ako životinje unosite u Finsku, Irsku, Maltu ili Ujedinjeno Kraljevstvo, moraju se cijepiti protiv trakavice Echinococcus. Cijepljenje mora obaviti veterinar u roku od najviše 120 sati i ne manje od 24 sata prije predviđenog datuma ulaska u Finsku, Irsku, Maltu ili Ujedinjeno Kraljevstvo.


Identifikacija

Životinja mora imati elektronski mikročip ili čitljivu tetovažu stavljenu prije 3. srpnja 2011. s istim brojem koji je naveden u putovnici.

Ostale životinje i biljke

Možete nositi životinje i biljke, uključujući i biljne i životinjske dijelove, kada putujete u države članice EU-a. Međutim, većina zemalja EU-a ima stroga pravila o prijevozu ugroženih vrsta ili proizvoda koji potječu od tih vrsta. Za putovanje s određenim vrstama mogla bi vam zatrebati dozvola.

Da biste saznali više informacija o pojedinim vrstama, provjeravajte EU-ovu referentnu bazu podataka o trgovini divljim životinjama i biljkama. Osim toga možete se obratiti tijelu nadležnom za provedbu Konvencije u Hrvatskoj kako biste saznali treba li vrsta koju želite uzeti na putovanje certifikat.

Za vrijeme pojave životinjskih bolesti moguća su i lokalna ograničenja za kretanje živih životinja ili proizvoda životinjskog podrijetla. Obratite se nadležnom veterinarskom tijelu ako u takvim okolnostima planirate prevoziti životinje.