KORISNI SAVJETI

Kako razviti ljubav prema knjizi i čitanju od malih nogu u vremenu u kojemu smo izloženi sveprisutnim ekranima

11.04.2022 u 10:42

Bionic
Reading

Mnoga su istraživanja pokazala da su djeca još u najranijoj dobi izložena sadržajima na različitim elektroničkim uređajima, a tome su zasigurno vjetar u leđa dala zaključavanja zbog pandemije, zbog čega su mnogi školarci iskusili i nastavu na daljinu

Osim što je to utjecalo na smanjenje njihove tjelesne aktivnosti, školarce je ta situacija dodatno prikovala za ekrane, pa su i zbog škole i u slobodno vrijeme 'visili' na gadgetima.

Stručnjaci stalno upozoravaju da bi roditelji morali ograničiti djeci vrijeme provedeno pred ekranima jer je dobro poznato to da ona usvajaju jezik i kroz interakciju i socijalnu komunikaciju.

Naime pretjerana izloženost ekranima, pokazala su brojna istraživanja, smanjuje vrijeme učenja te razvoja komunikacije i jezika, a dovodi se u vezu s lošijim rezultatima na jezičnim testovima, ali i u kasnijem obrazovanju i školskom uspjehu.

Štoviše, različita istraživanja pokazala su da djeca koja su bila izložena ekranima do 12. mjeseca života imaju veći rizik za kašnjenje u jezično-govornom razvoju. Ovdje treba istaknuti da je najvažniji korak za odgoj budućeg čitača upoznavanje s knjigama u najranijoj, dojenačkoj dobi. Dakle, ako djecu rano počnete uvoditi u svijet knjiga, već će kao bebe znati kako držati knjigu, kako okretati stranice, povezivati slike s riječima...

Navika čitanja stvara se još u djetinjstvu, zbog čega je važno poticati najmlađe da više čitaju i da u konačnici zavole knjige.

Djeca obožavaju uhodane rituale, pa možete uvesti obavezno čitanje priča prije spavanja, a kad su starija, dobra je ideja učlaniti ih u knjižnicu i poticati da otkrivaju uzbudljiv svijet knjiga.

Budite primjer svojoj djeci

Djeca od malih nogu upijaju sve što je oko njih i oponašaju svoje roditelje, stoga ne čudi to da žude za ekranima kad vide da se njihovi mama i tata ne odvajaju od gadgeta. Dakle, ako ste dopustili da čitanje pomalo iščezne iz vašeg života, sada je vrijeme da to promijenite! Ako želite odgojiti čitatelja, postanite čitatelj. Odvojite vrijeme ne samo za knjige koje čitate s djetetom, već i za sebe.

Knjiga koja budi znatiželju

Ako tražite idealan poklon za čitanje i učenje, predlažemo ovu nesvakidašnju personaliziranu slovaricu koja se inovativnim pristupom i zabavnom rimovanom pričom obraća djetetu njegovim pravim imenom, a istovremeno ga uči i osnažuje. 

Svoj primjerak možete naručiti OVDJE.

Nikad nije prerano za čitanje

Možda mislite da je vaša beba premala da bi razumjela ono što joj čitate, ali stručnjaci ističu da čak i novorođenčad ima koristi od iskustva slušanja priča (i ne mogu prigovarati na vaš izbor). Čitajte naglas i svaki dan. Istina je to da sadržaj u toj dobi nije nimalo bitan bebama, ali bitni su im vaš glas, intonacija, glasovi... Studije su pokazale da broj riječi kojima je dijete izloženo ima izravan utjecaj na razvoj jezika i pismenosti. Ali bitno je da je način čitanja izražajan i osobno usmjeren. Dakako, ovdje se ne misli na uključivanje televizije ili audioknjiga - važan je glas roditelja. Djeca brzo uče i bit će im zabavno ako mogu uključiti sva osjetila: osjećaj stranica, miris papira, ilustracije, zvuk roditeljskog glasa... Prilikom čitanja uspostavite kontakt očima, ali iako vam se čini da beba ne sluša, znajte da ona upija iskustva poput spužve. Nemojte se iznenaditi ako pritom počne proizvoditi zvukove kao odgovor na vaše čitanje.

Biramo vrtićkog odgojitelja godine!

Uz viziju da zajedno gradimo bolji svijet i odgajamo nove generacije hrabrih, maštovitih, posebnih, empatičnih i emocionalno zrelih ljudi i svjesnosti o tome koliko ulogu u tom procesu imaju i sami odgojitelji u dječjim vrtićima, Tvornica snova u suradnji s tportalom odlučila je pokrenuti izbor vrtićkog odgojitelja godine i na taj način odati počast ovom iznimno zahtjevnom životnom pozivu.

Svatko od vas putem obrasca niže može prijaviti svog favorita među odgojiteljima. Prijave je moguće izvršiti  do srijede 13. travnja 2022., nakon čega slijedi period glasanja na stranicama tportala, u trajanju od 25. travnja do 30. svibnja 2022.