NEUGODNI PARAZITI

Kako psa riješiti krpelja

02.06.2015 u 10:43

Bionic
Reading

Nije zabavno micati krpelje sa psa, no dolaskom proljetnih i ljetnih dana to je gotovo neminovno. Osim što su ti paraziti prilično ružni i teško ih se skida, mogu čak uzrokovati i neke bolesti. Što možete učiniti?

Krpelji se mogu naći bilo gdje – od šuma do parkova u gradu. Svake godine mnogi psi dobiju neku ružnu bolest koju krpelji prenose.

Prilično je teško spriječiti dolazak krpelja na psa. Psi svakodnevno idu s vlasnikom u šetnje, a ponekad i na izlete u prirodu.

Najpametnije je upotrijebiti jedan od mnogih proizvoda koji postoje za zaštitu pasa od krpelja. Veterinari će najbolje znati što je prikladno za kojeg psa.

U slučaju da nađete krpelja na psu, morate biti oprezni jer prenose bolesti ne samo na pse, već i ljude. Stavite alkohol na mjesto gdje se nalazi krpelj i pincetom ga uklonite. Pazite da mu ulovite glavu kad ga odvajate od psa. Postoji čak i posebna spravica za uklanjanje krpelja - Tick Twister. Pametno je što prije posjetiti veterinara kako bi se utvrdilo je li možda dobio kakvu bolest.


Možete spriječiti krpelje da uopće ugrizu psa proizvodima koji se na kožu nanose unaprijed. Postoje također i šamponi koji ubijaju krpelje.

Tablete protiv krpelja i buha nešto su bolji nego proizvodi koji se nanose direktno na dlaku ili kožu, jer nećete morati brinuti hoće li neka mačka ili malo dijete dirati psa.

Osim preventivnih proizvoda, postoje i sprejevi koji ubijaju krpelje, poput sprejeva protiv mrava ili žohara. Takvi sprejevi će nakon korištenja još neko vrijeme štititi psa od novih krpelja.

Najpametnije je tijekom toplih dana, kad je pas često vani, redovito provjeravati nije li mu se možda pričvrstio krpelj. Posebno su osjetljiva područja pazusi, vrat, koža među prstima, unutrašnjost ušiju te duboko pod dlakom.