BLISTAV OSMIJEH

Kako prirodno i lako izbijeliti zube

30.01.2014 u 08:52

Bionic
Reading

Da je prvi korak u prevenciji kvarenja zubi njihovo redovito pranje, sigurni svatko zna, no vrlo je korisno znati i kako upravo određene namirnice omogućavaju održavanje zubi i zubne cakline zdravima, a osim toga i izbjeljuju ih te uklanjanju ružne mrlje

Bakterije u ustima obožavaju se hraniti slatkim, a fermentacija slatkih stvari u kiselinu koja izjeda zubnu caklinu dovodi od krvarenja zubi i nastanka ružnih mrlja.

Namirnice prepune škroba također djeluju na sličan način, jer enzimi u slini razgrađuju škrob na kiselinu koja proizvodi jednostavne šećere. Međutim, umjesto ribanja zubi nakon svakog obroka kako biste izbjegli kvarenje i oštećenje cakline, posegnite za određenim namirnicama koje stvarno rade čuda za zube te daju bjelji i ljepši osmijeh, piše prevention.com

Mrkva

Čvrsta i hrskava hrana poput sirove mrkve prisilit će vas da više žvačete nego što biste žvakali da jedete mekšu hranu, a upravo je to dobra stvar. Naime, žvakanje stimulira proizvodnju sline koja neutralizira kiselinu i enzime u ustima koji mogu uništiti caklinu.

Cvjetača

Slično kao i mrkva, ovo povrće također ima funkciju kojom štiti caklinu kada se jede sirovo. Osim toga cvjetača, kao srodno povrće poput brokule, kupusa i kelja sadrži glukosinolate – spojeve sumpora i dušika koji smanjuju šansu obolijevanja od tumora usta i probavnog trakta.

Sir

Tijekom godina kiselina polako ali sigurno nagriza zubnu caklinu. No kalcij i fosfor, minerali koje sadrži sir i tofu sprečavaju propadanje zuba. Iako su odrasloj dobi zubi već formirani, svakako je korisno redovito jesti kalcij i fosor koji obnavljaju zubnu caklinu.

Losos

Losos je odličan izvor fosfora koji jača zubnu caklinu pa tako u svega tri grama lososa ima čak 315 mg tog korisnog minerala. Čista i neoštećena caklina zube čini zdravijima i bjeljima jer sprečava da se tamna dentina u središtu zuba vidi. Osim toga, masna riba također je odličan izvor vitamina D te potiče apsorpciju kalcija.

Špinat

Naravno, prilično je nezgodno kada komadići špinata zapnu među zube, ali taj se rizik isplati. Tamno lisnato povrće poput špinata, salate i blitve jedan je od najboljih izvora magnezija koji je presudan za zdravu zubnu caklinu. Pola šalice tog povrća sadri čak 78 mg magnezija.

Jabuke

Gruba tekstura ovog voća prepunog vlakana ima odličnu funkciju 'ribanja' plaka i desni. Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je čini jednim od najboljih izvora vlakana, a na primjer banane, naranče i trešnje u istoj količini sadrže dvostruko manje vlakana. Osim toga, kiselina koja se nalazi u jabukama može i posvijetliti boju zuba i apsorbirati površinske mrlje.

Jagode

Iako bobičasto voće vrlo lako sve oboji, činjenica je da askorbinska kiselina u plodu može imati blagu mogućnost izbjeljivanja. Jagode su također prepune polifenola koji sprečavaju nastanak i razvoj bakterija. No nakon konzumacije bilo kakvog voća ili kisele hrane svakako treba oprati zube.