BALKON ILI VRT U CVIJEĆU

Kako pravilno saditi trajnice?

02.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Po nekom prirodnom slijedu, trajnice se sade u proljeće, čim se temperature ustabile i prestane se pojavljivati mraz. Drugim riječima, kad nam cvatu narcise i tulipani, možete početi saditi i trajnice

Većina trajnica cvjeta od sredine proljeća do početka ljeta. Priroda je čudesna: trajnice su najljepše tada kada sadite ljetnice kojima je potrebno oko tri tjedna do mjesec dana da se dobro ukorijene, oforme habitus i započnu svoju ljetnu raskoš.

Međutim ova godina je posebna, jer trajnice su tek nedavno došle sebi (prezimljavaju na otvorenom) i tek sada su najljepše! Zato brzo u potragu za trajnicama, ali nemojte pretjerivati - za balkon ili terasu izaberite svega nekoliko komada, možda i samo jednu, ovisno o tome koliko prostora ili posuda imate, savjetuje krajobrazna arhitektica Željka Kolak u svom blogu mojbalkon.com.

Ako naprimjer imate stabalce ili neki visoki grm u većoj tegli, posadite trajnice u podnožje - osim što ćete uljepšati prizor, trajnice će zadržavati vlagu u površinskom sloju tla.

Na tržištu nalazimo trajnice u malim teglama promjera do 10 centimetara. Bitno je razmišljati na način - manje je više. Trajnice su, kako im ime govori, biljke koje traju i samim time treba računati na njihov godišnji (pri)rast. Ako ih sadite u vrtu u kamenjaru, posadit ćete ih s većim razmakom. Ako ih i posadite (pre)gusto, one će same pronaći put preko kamena, zidića…

Međutim pri sadnji trajnica u posude treba biti oprezniji. Posadite li ih previše u malu posudu, samo ćete ih zagušiti. Zato radije posadite jednu i budete strpljivi - začas će zapuniti teglu. Ako ne u prvoj godini, dogodine će vas iznenaditi!

Prednost sadnje trajnica u posude je u tome što ih možete kontrolirati: jednom kad zapune posudu nemaju kamo, dok u vrtu mogu izgubiti glavu ukoliko im to dopustite. Naravno, puno ovisi i o vrstama koje izaberete. Pripazite da agresivne vrste koje se brzo šire ne posadite zajedno s krhkim ljetnicama – niti jedna biljka neće se razviti i dati svoj maksimum.

Moj balkon savjetuje: trudite se izabirati biljke tako da vam balkon, terasa ili vrt budu zanimljivi čitave godine. Pratite promjene boja i oblika u svojoj prirodi u malom…