ŠTO JE NAJBOLJE?

Kako odabrati suhu hranu za mačku

28.04.2015 u 10:24

Bionic
Reading

Mačke su mesožderi. Za razliku od pasa i ljudi, mačke teško probavljaju ugljikohidrate, no zato izvlače sve što trebaju iz proteina

Najpametnije je pitati svog veterinara što preporučuju za mačku, no u slučaju da baš želite sami odabrati hranu za svog ljubimca, postoji nekoliko smjernica koje vas mogu voditi.

Slobodno ignorirajte riječi poput 'gourmet', 'premium', 'super-premium' i 'natural' na vrećama jer ne postoji standardizacija tih termina. Također, birajte hranu prema tome je li vam mačka dvorišna ili kućna mačka te je li sterilizirana ili nije.

U prirodi mačji obroci imaju samo oko pet posto ugljikohidrata (ono što njihov plijen ima u svom želucu). Plijen se sastoji od oko 80 posto vode, dok keksi imaju samo deset posto tekućine, pa vodite računa o tome da svojoj ljubimici redovito dajete vodu ili mokru hranu. Prosječnoj mački je dosta jedna šalica vode dnevno, osim ljeti kad joj treba više.

Pitajte veterinara koliko biste dnevno keksa trebali davati svojoj mački i držite se toga bez obzira na to koliko vam se ta količina mogla činiti malom. Mačke se teško rješavaju viška kilograma.


Mačku biste trebali hraniti otprilike svakih šest sati, uvijek u isto vrijeme, jer mačke vole rutinu. Također, ne pretjerujte s poslasticama.

Među sastojcima najboljih keksa na prvom bi mjestu uvijek trebali biti životinjski proteini. Ako je navedena točna vrsta mesa (na primjer, piletina ili zečetina) također je dobar znak.

Na drugom mjestu bi se trebao nalaziti mesni obrok. To je posebna formula puna aminokiselina i proteina. Jedan od znakova kvalitete suhe mačje hrane je ako navodi svih 11 aminokiselina koje mačkama trebaju. To su arginin, histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, valin i taurin.

Naravno, najvažnije je da se mački hrana koju ste kupili sviđa i da od nje nema nikakvih želučanih problema. Ako slučajno morate promijeniti hranu, najbolje je to učiniti postepeno, tijekom nekoliko dana.

Što morate izbjegavati

Hrana koju kupujete nikako među prvih tri sastojaka ne smije imati žitarice. Također izbjegavajte hranu koja ima mesne nusproizvode, proteine iz kukuruza, proteine iz soje, žitarice poput pšenice, raži i riže, krumpir, tapioku te umjetne prezervative i bojila.