LIJEPE I IZDRŽLJIVE

Kako odabrati sobnu biljku koja će preživjeti desetljećima

20.01.2024 u 22:13

Bionic
Reading

Dosta vam je neuspjelih pokušaja s uzgojem sobnih biljaka? Ipak, doista postoje određene vrste koje mogu jako dugo poživjeti čak i ako dosad niste baš briljirali na području praktične botanike u vašem domu

Nažalost, kad se radi o životnom vijeku sobnih biljaka sve se najčešće vrti oko borbe da ih se održi u životu. Usprkos prijašnjim lošim iskustvima, trebate znati kako mnoge biljke, uz pravilnu njegu, mogu uspješno živjeti još desetljećima.

Zvuči nevjerojatno, ali primjerice jedna bostonska paprat, pokazala se iznimno žilavom i vrlo dugovječnom. Spomenuta se biljka pojavljuje na obiteljskim fotografijama proslavljene vrtlarice Lise Eldred Steinkopf iz 1960-ih. Njezina ju je majka naime dobila kao dar za vjenčanje, a Steinkopf ju je naslijedila kad se preselila u isti dom 2018. Još ga više cijeni sada kad joj je majka preminula. 'Utješno mi je znati da imam divnu biljku o kojoj se brinula moja mama', kaže Steinkopf, osnivačica Houseplant Gurua i autorica knjige 'Houseplants: The Complete Guide'. 'Svaki put kad zalijevam, mislim na nju', dodaje ona dodajući kako je dala reznicu paprati svojoj kćeri kad se udala.

  • +5
Božićni kaktus može poživjeti godinama. Izvor: Profimedia / Autor: Zena Elea / Alamy / Profimedia

Za razliku od naslijeđenog sjemena, koje se obično definira kao staro najmanje 50 godina, ne postoji posebna kategorija dugovječnih sobnih biljaka. 'Bilo koja sobna biljka - ako joj osigurate dobre uvjete tako da nije pod stresom i da se muči, ima potencijal živjeti godinama ili desetljećima', kaže Justin Hancock, hortikulturist u Costa Farms, uzgajivaču sobnih biljaka na Floridi. Dodaje da biljke koje imaju tendenciju da se prenose s jedne generacije na sljedeću pokazuju 'inherentnu izdržljivost'- kao što je sposobnost preživljavanja u različitim uvjetima osvjetljenja i u tlu koje je ili pretjerano mokro ili suho.

ZABAVA ZA ODRASLE

Sobne biljke vam nikako ne uspijevaju? Lego nudi genijalno rješenje

Pogledaj galeriju

Steinkopf napominje da paprati obično nisu dobri kandidati za prenošenje, jer se bore bez čestog zalijevanja. Svoju je biljku održavala uspješnim stavljajući ga na prozor okrenut prema istoku tijekom cijele godine i nikad ne dopuštajući da se osuši.

Jedan ključ za pružanje odgovarajuće njege bilo kojoj sobnoj biljci je znati koju biljku zapravo imate na temelju njezina znanstvenog naziva, a ne samo uobičajenog imena. 'Možda je baka rekla da je to ta biljka, ali to je nešto drugo', kaže Sarah Vogel, edukatorica hortikulture s Extension Sveučilišta Illinois. 'Ispravna identifikacija pomoći će u pronalaženju točnih zahtjeva za skrb', zaključuje ona.

Ako tražite sobnu biljku koja će poivjeti desetljećima, evo nekoliko opcija:

Kroton (Codiaeum variegatum)

Krotoni mogu živjeti dugo i podnijeti zanemarivanje sve dok imaju dovoljno svjetla. 'Krotoni prilično opraštaju previše ili premalo vode, zahvaljujući svom debelom lišću', kaže Justin Hancock. 'U zatvorenom prostoru pri nižim razinama osvjetljenja oni mogu patiti - pogotovo ako zalijevanje nije na mjestu'. Ove biljke trebaju plodno, dobro drenirano, ali vlažno tlo, kaže Vogel. Zalijevajte samo kada se gornji dio zemlje osuši. Krotoni vole tople temperature i sunčevu svjetlost pa ih postavite 'tik do prozora' sve dok mjesto nije previše hladno.

Blagdanski kaktus

Blagdanski kaktus je izraz koji se koristi za opisivanje nekoliko vrsta kaktusa koji cvjetaju otprilike u vrijeme svog imena, poput kaktusa za Dan zahvalnosti (Schlumbergera truncata), božićnog kaktusa (Schlumbergera bridgesii) i uskršnjeg kaktusa (Schlumbergera gaertneri). 'Za razliku od drugih kaktusa, oni vole visoku vlažnost i jarko, ali filtrirano svjetlo', kaže Sarah Vogel. Kako bi godinama uspijevali, izbjegavajte prekomjerno zalijevanje - mokro tlo može dovesti do truljenja korijena. Steinkopf ističe da ih je lako razmnožiti otkidanjem spljoštenog jastučića, zatim puštanjem da se osuši dan ili dva prije nego što ga stavite u tlo. Maria Zampini, autorica knjige 'Garden-pedia: An-to-Z Guide to Gardening Terms', naslijedila je svoj kaktus za Dan zahvalnosti kada joj je majka umrla 2018. 'Svaki put kad procvjeta, kao da moja mama kaže: 'Bok Maria, ja mislim na tebe', kaže ona. Drži ga vezanog za korijen, što, kako kaže, potiče bolje cvjetanje, i opire se zalijevanju dok se tlo gotovo ne osuši i ima ga već osam godina.

Drvo novca (Crassula ovata)

Biljka žada, biljka sreće, biljka novca ili drvo novca, je efektna i izdržljiva sukulentna biljka s malim ružičastim ili bijelim cvjetovima koja je porijeklom iz pokrajina KwaZulu-Natal i Eastern Cape u Južnoj Africi i Mozambiku te je omiljena kao sobna biljka diljem svijeta. Ova biljka voli sunčevu svjetlost. Prozorska daska okrenuta prema istoku ili zapadu obično je najbolji izbor za najviše svjetla. Ove izdržljive biljke doista mogu izdržati desetljećima, dijelom zato što nisu osjetljive i dobro se nose sa 'zanemarivanjem'. Poznate su po svojoj vještini preživljavanja zalijevanje čak samo jednom mjesečno ovisno o uvjetima. Teresa Woodard, autorica knjige 'American Roots', prošlog je ljeta naslijedila majčino dva metra visoko i 30 godina staro drvo novca. Majčin jednostavan savjet je bio: 'Nemojte ga pretjerano zalijevati i pustite da se osuši između dva zalijevanja'.

Kraljica noći (Epiphyllum oxypetalum)

Ovaj prekrasan kaktus poznat je i kao nizozemski kaktus lula ili princeza noći, a podrijetlom dolazi s područja od Meksika do Nikaragve. Cvate noću, a cvjetovi mu venu prije zore.

Može desetljećima rasti u zatvorenom prostoru ili vani sve dok ima dovoljno svjetla i vlage. Kao što naziv implicira, ove biljke noću proizvode kratkotrajne cvjetove koji se ujutro povlače pa mogu cvjetati više puta u vegetacijskoj sezoni. 'Gotovo uvijek će najbolje cvjetati kada ljetuje vani zbog veće razine osvjetljenja. Možete ga staviti uz veliki prozor ili staklenu terasu kako bi dobio rasvjetu koju želi', kaže J. Hancock.

Hortikulturistica Carol Michel, naslijedila je očevu biljku još davne 1987. godine. 'Iznosio ga je van svakog ljeta i postavio bi nekoliko cvjetnih pupova i procvjetao', objasnila je. Kad je biljka došla kod nje trebalo je gotovo 10 godina prije nego što je ponovno procvjetala. 'Moj kaktus ne provodi ljeta vani pa nisu baš tako živahni kao nekada', rekla je. Carol puni teglu mješavinom namijenjenoj kaktusima i pušta da se veže za korijenje, a kaže da ga zalijeva samo kada se 'gornja polovica mješavine za lonce osuši', a još manje u jesen i zimi kada ne raste aktivno.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Ova lijepa biljka zbilja velikodušno oprašta zanemarivanje. Imaju gomoljasto, debelo korijenje koje skladišti vlagu, pa je mogu izbaciti izostavljenim zalijevanjem. Oni, međutim, više vole malo sunca: 'Svugdje gdje ima dovoljno svjetla da možete čitati novine ili knjigu bez potrebe da palite dodatno svjetlo veći dio dana - tu joj je dobor', kaže Hancock.

Čak i ako se bojite da biste mogli ubiti svoju biljku, njezinu lozu možete održati na životu razmnožavanjem. 'Daje mnogo malih biljčica - samo otkinite biljčicu, stavite je u mješavinu za posude i gledajte što se događa', kaže Hancock.

Pamela Hubbard, stručnjakinja za kućno vrtlarstvo i spisateljica, naslijedila je svekrvinu biljku još davne 2000. godine. 'Koliko god dugo živjela vaša naslijeđena biljka, dobra je ideja malo je razmnožiti kako biste bili sigurni da ćete uvijek imati dio nje', savjetuje Hubbard.