knjige koje će vas zaintrigirati

Izdavačka kuća Alfa i popularni blog Čitaj knjigu najavljuju zajedničku suradnju uz pet sjajnih naslova kojima planiraju obilježiti 2022. godinu!

15.12.2021 u 11:33

Bionic
Reading

Kako ne bismo samo 2021. godinu pamtili kao godinu čitanja, osim Sluškinje i Novele o šahu, saznajte uskoro koji će još naslovi primamiti svakog čitatelja iduće godine

U biblioteci „Čitaj knjigu“, u izdanju Alfe uskoro ćete moći čitati autobiografski bestseler „Sluškinja“ prema kojem je snimljena i istoimena Netflixova hit-serija!

„Sluškinja: naporan rad, mizerna plaća i borba jedne majke za preživljavanje“ istinita je priča samohrane majke koja čini sve kako bi preživjela.

Snovi protagonistice Stephanie Land o odlasku na fakultet srušili su se poput kule od karata kada se njezina ljetna romansa pretvorila u neplaniranu trudnoću. Ubrzo postaje samohrana majka koja pokušava spojiti kraj s krajem kako bi svojoj kćeri i sebi osigurala sredstva za život. Kada se kao 29-godišnjakinja iselila iz kuće svog dečka nasilnika, bila je nezaposlena, bez podrške obitelji, bez ušteđevine i fakultetske diplome. Stoga je učinila sve što je morala kako bi održala sebe i svoju kćer na životu. Preselila se u sklonište za beskućnike, a zatim u subvencionirani smještaj, prijavila se za državne programe pomoći i zaposlila kao spremačica. Sve je to jedva bilo dovoljno za dostojanstven život. Ova knjiga vrhunski je prikaz godina koje je Stephanie provela kao spremačica, nazivajući se bezimenim duhom koji tiho sudjeluje u pobjedama, tragedijama i najdubljim tajnama svojih klijenata. U želji da pobijedi neimaštinu, danju je čistila, a noću pohađala online nastavu kako bi stekla diplomu spisateljice.

Sluškinja je Stephaniena priča, ali ne samo njena. To je inspirativno svjedočenje o hrabrosti, odlučnosti i beskrajnoj snazi ljudskog duha da se izbori za dostojanstven život. Land na temelju vlastitog iskustva progovara o okrutnosti kapitalističkog sustava prema samohranim majkama, o neuspjesima sustava socijalne skrbi u SAD-u te o sve većim materijalnim nejednakostima u društvu i svijetu.

Kako bi raznolika publika bila zadovoljna, osim popularnih suvremenih romana u ovoj biblioteci naći će se i neki klasici, poput pomalo zaboravljenog Stefana Zweiga.

Novela o šahu je pravo majstorsko djelo i posljednji rad slavnog austrijskog pisca Stefana Zweiga! Ovu knjigu jako dugo nije bilo moguće naći na policama hrvatskih knjižara. Kako bi se nadoknadio propust ova knjiga uskoro će biti dostupna u novom, prekrasnom ruhu, kakvo ovo vrhunsko djelo i zaslužuje! Za dizajn naslovnice pobrinula se Tanja Prokop.

Ovo je jedino djelo u kojem Zweig kritički progovara o posljedicama nacizama, a to čini karakterističnim psihološkim pristupom otkrivajući neizvjesnu priču o ludilu, progonu i opsesiji praćenima u igri šaha.

Što to još zanimljivo pripremaju Čitaj knjigu i Alfa, saznat ćete uskoro!