IDEJNO RJEŠENJE

Kako moderno preurediti stan od 76 kvadrata?

Bionic
Reading

Upotrebom toplih boja u dnevnom traktu moguće je riješiti nedostatke lošije orijentacije prostora

Poštovani,

U prilogu vam šaljem tlocrt stana od 76 m2 koji bih htjela preurediti da bude moderniji i pogodan za stanovanje mlade obitelji.

U cijelom stanu su tzv. francuski prozori, tako da praktično u svakoj prostoriji 'otpada' cijeli jedan zid. Željeli bismo dobiti veći dnevni boravak, spojen s kuhinjom (eventualno i špajzom), te da se zadrže dodatne tri spavaće-dječje sobe.

Na tlocrtu sam nacrtala deblje zidove koji su betonski i nije ih moguće rušiti. Bi li po vašem mišljenju bilo pametno premjestiti dnevni boravak s kuhinjom na sjevernu (uličnu) stranu, koja je bučnija, a spavaonice urediti na južnoj, mirnoj, dvorišnoj strani. To je fizički izvedivo jer se iz kupaonice lako dovede odvod/dovod vode.

Zgrada u kojoj se stan nalazi izgrađena je 1970. i podovi i zidovi su u odličnom stanju, a kupaonicu treba generalno preurediti. Unaprijed zahvaljujem zbog vaših rješenja!

Odgovor arhitekta:

Vaš je stan u ovom trenutku prostran, ali je spavaći trakt loše smješten, tj. dislociran po cijelom stanu. Direktna veza spavaće i dnevne sobe loše je rješenje u stanovanju, stoga predlažemo smještaj cijelog spavaćeg trakta na jug (dobro je da je osunčan i miran), a dnevnog trakta na sjever. Budući da je sjever 'hladan i mračan', poigrat ćemo se u uređenju interijera bojama da bismo nadomjestili nedostatke takve orijentacije.

U tlocrtnom rješenju prikazan je novi raspored prostorija koji povezuje spavaće sobe u jednu cjelinu, povezanu s kupaonicom. Prostor kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka povezali smo u jedan veliki, otvoreni prostor. Lošu sjevernu stranu treba negirati upotrebom toplih boja. U kombinaciji s trendovskim bojama i njihovom povezanošću kroz cijeli prostor, ostvarujemo novo ozračje te strane svijeta pa će djelovati puno toplije i sunčanije. Predlažemo kombinaciju narančaste (odaberite nijansu koja vam je ugodna), nježne lila i krem boje. Umjesto lila, možete upotrijebiti i nježnu zelenu. Mi vam predlažemo trendovsku kombinaciju. Skladnom izmjenom triju boja prostor postaje dinamičan i topao.

Kuhinju izvedite u kombinaciji lila i narančaste boje, a šank riješite kao poveznicu kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Ostavu zamijenite ventiliranim ormarom koji smo smjestili na ulazu u dnevni trakt. Neka prati boje kuhinje. Instalacijski zid u blagovaonici iskoristite kao dekorativnu plohu na kojoj ćete upotrebom boja i rasvjete stvoriti skladnu kompoziciju. U dnevni boravak smjestite kutnu garnituru u svijetloj boji, a zid ukrasite slikama koje će svojim ritmom i rasporedom naglasiti smještaj kutne garniture. Dobit ćete dinamičnu kompoziciju koja se uklapa u koncepciju prostora.

Pod, zid i elemente namještaja koji nisu u predloženim bojama obavezno izvedite u svijetlim bojama da bi prostor djelovao što transparentnije (ponovo zbog sjevera).

Klupski stolić, blagovaonski stol i konzumnu plohu šanka izvedite od stakla. Upotrebom lampi i lustera stvorite ambijentalnu rasvjetu da bi boravak na sjeveru bio ugodan i u večernjim satima.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr