IDEJNO RJEŠENJE

Kako kvalitetno povezati prostore?

Bionic
Reading

Pri povezivanju prostornih cjelina važno je stvoriti kreativnu poveznicu kroz boje, materijale ili oblike. Tek tad će prostor doći do punog izražaja

Poštovani!

Molio bih vas savjet vezan uz adaptaciju stana. Živim u Travnom sa suprugom i četverogodišnjim sinom u stanu od 82 m2. Stan ima dosta svjetla, s obzirom da mu je jedna strana stakleni zid (istok). Razmišljamo o tome da zatvorimo balkon u spavaćoj sobi da bismo dobili više prostora. Također razmišljamo o tome da zatvorimo lođu u dnevnom boravku i razbijemo zid između kuhinje te time dobijemo povezanost prostora. Moram naglasiti da nam je boravak sada i blagovaonica, biblioteka, čak imamo i piano koji zauzima dosta prostora.

Problem je što nemamo nikakvo spremište gdje bismo mogli držati stvari, stoga nam treba jedan dio samo za to (ugradbeni ormar ili sl.).

Odgovor arhitekta:

Poštovani,

u vašem stanu nije potrebno raditi puno zahvata da bi se dobio željeni dodatni prostor. Vrlo je bitno da sve preinake prate estetske i funkcionalne zahtjeve. Dnevna zona je odlično osvijetljena i uz pravilan raspored funkcionalnih grupa sasvim dovoljna za vaše potrebe. Zadržite dvostrano orijentiranu lođu kao kvalitetan vanjski prostor.

Predlažemo da lođu u spavaćoj sobi zatvorite i povećate prostor za smještaj dodatnih ugradbenih ormara. Dodatne ormare postavite i u zoni kuhinje koja je otvorena prema blagovaonici i dnevnom boravku. U sredini otvora ostavite zid za smještaj komode za TV, a po potrebi dodajte iznad i police za knjige. Ovaj će zid omogućiti smještaj dodatnog ormara i s kuhinjske strane.

U zoni dnevnog boravka smjestite piano, trosjed i dvosjed te klupski stolić.

Blagovaonica je smještena uz kuhinju. Kako biste povećali dojam povezanosti prostora, poigrajte se podnim oblogama na način da keramičke pločice iz kuhinje uvučete djelomično u zonu dnevnog boravka. Dodatno ćete naglasiti zid koji dijeli ova dva prostora, ali ih istovremeno i povezuje. U kuhinju postavite svijetle pločice i tamnije kuhinjske elemente, a u dnevni boravak tamniji parket ili laminat i svijetlo tapeciran trosjed, dvosjed i stolice u blagovaonici. Dobit ćete dinamiku u prostoru, ali i izraženu dnevnu i kuhinjsku zonu. Budući da je prostor svijetao, koristite bijelu ili bež boju zastora.

Koristite također zemljane tonove u uređenju doma da biste dobili što prirodniji izražaj, a sve upotpunite zelenilom i slikama na zidu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.