SUVREMENI ODGOJ

Kako bi se Mary Poppins prilagodila današnjem odgoju?

22.04.2022 u 10:03

Bionic
Reading

Upravo jedan neobičan, čaroban lik iz priče Pamele Lyndon Travers, poput Mary Poppins počiva na ideji koja je svevremena i univerzalna – pustimo djeci da budu djeca! Danas, uz silnu tehnologiju i dostupnost informacija, teško je tu ideju zadržati, no alati poput zanimljivih interaktivnih knjiga, slikovnica i igrački bez problema magiju pretvaraju u stvarnost!

Tko je najbolji odgajatelj vaše dječice osim vas samih? Baka i djed – servis, odgajatelji u vrtiću ili čak dadilje? Postoji pretpostavka, često i neopravdana, da su ovi posljednji ipak rezervirani za dublji kućni budžet, zahtijevaju pažnju i brižno odabiranje najboljeg kandidata. No, suvremeni odgoj pokazuje drugačije. Dadilje su postale sastavni dio odgoja, posebno kod prezaposlenih roditelja i njihova izbivanja iz kuće. U mnoštvu kandidata izazovno je pronaći osobu koja radi s vašim djetetom, a koju pri tome klinci obožavaju. Srećom, to nije bio slučaj s Mary Poppins, fiktivnim likom iz književnosti i s malih ekrana, koja je postala sinonim za omiljenu dadilju generacijama kasnije.

Priča je dobro poznata; Djeca bankara Georga Banksa, Jane, Michael i blizanci John i Barbara nisu više željeli imati posla s uvijek dosadnim, nezanimljivim i za igru neraspoloženim dadiljama. Nakon plejade intervjua koje je zabrinuti bankar Banks održao s desetak dadilja, iz vedra neba se stvorila ona – Mary Poppins, koja je samouvjereno rekla da je došla spasiti djecu. Uz klizanje po ogradi, iskakanje iz slika i ogledala, lebdenje po zraku i razgovor sa životinjama, Mary je Banksovu djecu uz pomoć čarobnog kompasa odvela na putovanje oko svijeta koje nikad nisu zaboravili. Nakon niza njezinih smicalica koje su gospodina Banksa napokon približile djeci, Mary je zaključila da je njezina misija ovdje gotova. Ostavlja iza sebe sretnu obitelj, oca koji više nije toliko posvećen poslu nego obitelji i magiju koja još dugo traje.

Iako je riječ o izmišljenoj, ali toploj priči o odrastanju, knjiga i priča su i danas utkane u svijest svih roditelja i modernih obitelji. Svevremena kakva jest, dala je nekoliko univerzalnih poruka koje vrijede u modernom odgoju:

Pronađite magiju u svakodnevnom životu

Ne morate posjedovati magični kompas da biste s vašim mališanima otišli na drugi kraj svijeta. Druženje s djecom pretvorite u kvalitetno iskustvo i pronađite magiju u svakodnevnim stvarima. Odvedite vaše klince u gradski park ili zabavni park, povedite ih na vikend putovanje na more ili im zadajte izazov poput planinarenja na lokalno brdo. Naša zemlja obiluje magičnim mjestima i neopisivo čarobnom prirodom kakva se ne viđa u svijetu, a na vama je da odlučite koja destinacija je sljedeća. Naravno, ako vam budžet i vrijeme dopuštaju, odvažite se i na internacionalna putovanja. Ona su odličan način da najmanji upoznaju nove kulture, narode i jezike te od malena postanu građani svijeta.

Crtajte, čitajte i igrajte se

Tko kaže da odrasle osobe uvijek moraju raditi „odrasle stvari“? Probudite dijete u sebi, prepustite se maštanju i otputujte u zaboravljeni svijet djetinjstva. Provjerite što odgajatelji u vrtiću i dadilje koriste u svakodnevnom radu kako bi zadržali pažnju mališana, pričajte sa svojim djetetom i pitajte ga što možete zajedno raditi. Provjerite kakve igrice, plišance, metode crtanja i knjige vole vaša djeca. Ako vole sami stvarati male umjetnosti, pomozite im, a ako radije slušaju vas, neka čitanje poslije ručka ili prije spavanja postane rutina. No, osim što im čitate potrudite se da ih ispitujete što su zapamtili, kako bi oni završili priču, koji lik im se najviše svidio… Tako razvijate memoriju klinaca i kognitivne sposobnosti od samih početaka, a i potičete ih na maštanje i pričanje priča.

Knjiga koja će osnažiti svako dijete

Ako tražite idealan poklon za dijete, predlažemo ovu nesvakidašnju personaliziranu slovaricu koja se inovativnim pristupom i zabavnom rimovanom pričom obraća djetetu njegovim pravim imenom, a istovremeno ga uči i osnažuje. 

Svoj primjerak možete naručiti OVDJE.

Magija svakodnevice i stvaranje dobrih navika

Od malena učite djecu vrijednosti rada. Ne znači to da im morate oduzimati djetinju bezbrižnost, no kroz igru im možete sugerirati kako da se odnose prema stvarima i kako da se ponašaju prema igri, prijateljima i životnim situacijama u ranim danima. Naučite ih pjesmicu za pranje ruku, istaknite kako njihovi plišanci moraju otići „na spavanje“ u kutiju za igrače kada igra završi, pričajte im o važnosti odnosa prema vršnjacima.  Puno pričajte i ispitujte ih kako biste provjerili jesu li shvatili što im se priča. Tako je i Mary Poppins ispitivala djecu g. Banksa dok napokon nije dobila odgovore koji su je zadovoljili.

Znanje je mašta

Gledajući dugoročno za život, od lukrativnog je značaja dječicu još od malih nogu učiti osnovama ispravnog govora, važnosti brojeva i slova, lijepog ponašanja i dedukcije. Naravno, niti socijalna inteligencija nije na odmet, a ona se razvija jasnim primjerima koje mala osoba vidi i čuje u odrastanju. Pripremite vaše najdraže za školu zvanu život, omogućite im sve moguće znanje svijeta, postavite moralnu vertikalu, igrajte se s njima i dopustite im da budu djeca! Na primjeru najjednostavnijih stvari u životu razvijajte njihove govorničke, liderske i kreativne sposobnosti. Učite ih crtati, pisati, slušati, čitati i pri tome se zabavite maksimalno!