SEVE, MAJA, LANA...

Kad su se spotovi naših pjevačica pretvorili u soft porniće?

05.11.2014 u 09:02

  • +7

Spotovi

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Bionic
Reading

Kada bi danas grupa Magazin snimala spot za pjesmu 'Sve bi seke ljubile mornare', teško bismo mogli zamisliti da im glavna pjevačica stoji zakopčana do grla, cupka u čizmama, trapericama i traper jakni pokraj Rive dok kapom maše prema morskim bespućima, a u pozadini se nazire brod koji ljuljaju valovi

Ako na Youtubeu upišete Magazin, prvi spot koji ćete imati priliku kliknuti onaj je za pjesmu 'No, No, No', a prvi kadrovi koje ćete vidjeti bujno je poprsje pjevačice Magazina koja u bikiniju izlazi iz mora i pjevuši istoimene stihove. Jedina zajednička poveznica je to što je Huljićev nasljednik, baš kao i slavni otac Tonči prije 30-ak godina u mornarskoj majici pokraj mora.

Iako se mnogi dive njihovoj ljepoti, istovremeno zbog prenaglašene seksualnosti nailaze na osude uz komentare kako im spotovi izgledaju kao soft zabava za odrasle. Nije to ni daleko od istine ako bacimo oko na spotove najizvođenijih domaćih glazbenica. Predvodnica toga svakako je jedna od najvećih zvijezda u regiji, Severina, čije spotove mnogi radije gledaju nego slušaju. Razgolićena pjevačica i njezin zavodljiv ples polugolom stražnjicom, strastveno valjanje po krevetu, poljupci sa ženama, prevrtanje u negližeu i navlačenje haljine preko donjeg rublja samo je dio performansa u videoklipovima.


Nije tajna da seks danas prodaje sve, a to su shvatile i brojne njezine kolegice poput Jelene Rozge koja samo u trikou pleše na stijenama, ili pak spot snima u plićaku noseći tek bikini. Maja Šuput gradom hoda samo u donjem rublju, pokazuju golu stražnjicu i zabavlja se s prijateljicama u sauni, a Lana Jurčević, iako je neko vrijeme odolijevala golotinji, u posljednjem spotu 'Majica' sve je nadoknadila. Dok se, naime, kupa u bazenu, rukama pridržava gole grudi.

Severina - Uno momento

Jedna od naših najvećih glazbenih zvijezda, Nina Badrić vrlo uspješno ignorira nove trendove eksplicitne seksualnosti i ostaje dosljedna sebi i svojim stavovima već dugi niz godina. Godina iz kojih pamtimo istu takvu Ninu kada je počela osvajati glazbenu scenu ranih devedesetih. Iako nerijetko zavodljiva, Nina je za razliku od brojnih svojih kolegica, u svojim spotovima - obučena!

Dance scenom tada je vladao i ET, u čijim su se spotovima za legendarne hitove poput 'Da ti nisam bila dovoljna' i 'Tek je 12 sati' od seksipila mogli vidjeti samo Vannini zavodljivi pogledi i poljupci s dugokosim modelom u spotu. U spotovima smo tada, umjesto golih stražnjica i poprsja, gledali skupocjene automobile.

Desetak godina ranije, scenom su vladali grupa Magazin, Novi Fosili i Doris Dragović. Tada se moglo vidjeti kako se, primjerice, Sanja Doležal nježno mazi s krznenom lisicom koju ima oko vrata, dok Danijela Martinović u žutoj majici Hello Kitty sjedi na motoru i pjeva 'Ti možeš lagat svakome, samo sebi samom ne...'. Tek je kraljica Torcide u počecima karijere napravila velik pomak u trendovima i pjevala u bikiniju 'Hajde da se mazimo, samo da se pazimo, molim te' i predvidjela buduće trendove u glazbenim spotovima koji su postali ultimativni hit - što vulgarnije, to bolje.

Novi fosili