SVE IMA SVOJ VIJEK TRAJANJA

Krivci za loš san i bolove u vratu: Uz ove trikove saznat ćete kad je vrijeme da jastuk bacite u smeće

08.10.2019 u 21:25

Bionic
Reading

Iako ih koristimo svake noći, često zaboravljamo da jastuci imaj svoj vijek trajanja te da ih je nakon određenog vremena potrebno zamijeniti. U protivnom postat će legla bakterija i krivci za vaš loš san

Osjećate li da je jastuk kvrgav pun, izbočina i udubina, krajnje je vrijeme da ga promijenite. Inače ćete i dalje patiti i pitati se tko je krivac za loše prospavanu noć i bolove u leđima i vratu.

Stručnjaci se slažu da ih je, ovisno o vrsti jastuka i njegovoj kvaliteti, potrebno promijeniti u periodu između dvije do sedam godina, kad je naime krajnje vrijeme da ga odbacite i priuštite si novi model.

No kad su u pitanju jeftiniji jastuci ili oni punjeni poliesterom i sličnim umjetnim vlaknima, njihov rok je bitno kraći i kreće se u rasponu od šest mjeseci do godinu dana. Sve nakon toga bit će mučenje za vaše zdravlje jer se punjenje polako raspada, pretvara u kuglice, što bitno otežava spavanje i sprečava miran, zdrav san.

Svi se stručnjaci slažu oko toga da jastuci punjeni perjem imaju generalno gledajući duži vijek trajanja, i to od tri do sedam godina. No njihova velika 'mana' je što ih je teško čistiti, odnosno prati. I dok je jastuke punjene umjetnim materijalima lako oprati u perilicu za rublje i potom osušiti u sušilici ili na zraku, jastuci punjeni perjem zahtijevaju profesionalno čišćenje. Ako ih ne održavate i ne perete riskirate alergije, začepljen nos i hrkanje, upozoravaju stručnjaci.

A kako ćete znati da je vaš jastuk zreo za otpis? Odgovor na to pitanje dat će vam metoda američkog stručnjaka za spavanje Michalea Breusa koji kaže: 'Presavijte jastuk na pola, stavite čistu cipelu na gornju stranu jastuka i zatim je otpustite. Ako se jastuk vrati u svoj prvobitni položaj i odbaci cipelu, onda je još uvijek dobar. Ako ostane u tom položaju znači da je izgubio sposobnost da pridržava glavu dok spavate'.

PRIUŠTITE SI KVALITETAN SAN

Potreba za spavanjem ne opada starenjem, a ove greške najčešće radimo nakon četrdesete

Pogledaj galeriju

Otkrio je i metodu koji koristi na svojim pacijentima. 'Savjetujem pacijentima da stanu uz zid u položaju u kojem najradije spavaju. Ako netko spava na leđima stat će naslonjen leđima na zid, dok onaj tko voli spavati na strani stat će okrenut bočnom stranom prema zidu. Zatim trebate nasloniti glavu na zid da vidite koliko vam je daleko (zid) te potom staviti jastuk između glave i zida. Stojite li ravno? Kvaka je u tome da trebate stajati uspravno ako imate dobar jastuk'. Star, poravnat jastuk ne može ispunjavati svoju funkciju.

No da jastuk nije dobar jednostavno ćete znati ako vam je stalno neudobno dok spavate.

Stoga ako nikako ne možete pronaći dobar položaj dok spavate, vrijeme je da se počastite novim jastukom.

Da se jastuku bliži kraj znat ćete i po tome jer je kvrgav budući da materijal kojim je punjen propada i pomiče se te gubi sposobnost da vam pridržava glavu. Bit će sve ravniji i neudobniji, a pojavit će se i vidljive mrlje i promjena boje zbog znoja i onečišćenja zraka.