PROLJEĆE NA TANJURU

Juha od graška, poriluka i špinata: Odlična kao predjelo ili lagan, zaseban obrok

14.04.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Proljeće je sezona povrća, a ova juha s graškom, porilukom, špinatom i začinskim biljem moćna je doza vitamina. Primamljivog izgleda, ali i okusa odlična je kao predjelo ili kao lagan zaseban obrok

Obožavamo proljetne juhe, a najbolje je što u njih možete dodati baš sve namirnice koje volite. Ovaj recept je istinsko proljeće u tanjuru - zeleno, svježe, svijetlo i toplo.

Pripremljena od ranih sorti povrća, poriluka, graška, mladog krumpira, špinata i začinskog bilja, ova juha oduševljava svježinom okusa. Probajte i uživajte!

Potrebni sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veliki poriluk, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi, tanko narezani na polumjesece (oko 100 g)
  • 200 g mladog krumpira, oguljenih i narezanih na komadiće
  • ½ žlice soli, plus još malo po potrebi
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1,5 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 280 g graška, svježeg ili smrznutog (ako je smrznut, nemojte ga odmrzavati)
  • 60 g svježeg baby špinata
  • 2 žlice grubo nasjeckanog svježeg kopra

Postupak:

U loncu za juhu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte poriluk. Dinstajte uz povremeno miješanje dok ne omekša, oko 4 do 5 minuta. Poriluk ne smije porumenjeti. Dodajte krumpir, sol i papar. Nakon toga ulijte temeljac i pustite da juha zakuha. Smanjite vatru i kuhajte, poklopljeno dok krumpir ne omekša, oko 8 minuta.

Umiješajte grašak i nastavite kuhati dok grašak ne postane svijetlozelen i ne omekša, od 2 do 5 minuta. Dodajte špinat i kuhajte samo dok ne povene ali da zadrži svijetlozelenu boju, oko 30 sekundi. Umiješajte začinsko bilje, a zatim ulijte u zdjelice i poslužite vruće.