NOĆNA MORA

Jesu li i vašu djecu napale otporne 'superuši'?

12.03.2014 u 13:42

Bionic
Reading

Kao da uši same po sebi nisu velik problem kada ih dijete dobije, znanstvenici upozoravaju da se pojavila nova, otpornija vrsta

Istraživanje objavljeno u Journal of the Entomological Society of America kaže kako je roditeljima sve teže riješiti se ušiju kada ih djeca jednom dobiju.

Osim toga, te superuši puno se brže razmnožavaju i ne reagiraju uvijek dobro na sredstva i šampone koji se nude na tržištu.

Studiju je proveo John Clark, profesor toksikologije, okoliša i kemije na Sveučilištu Massachusetts Amherst. Pregledani su geni uši iz 32 mjesta u SAD-u i Kanadi. Istraživači su otkrili da je 99,6 posto ispitanih uzoraka od 2007. do 2009. otporno na glavne sastojke sredstava za njihovo rješavanje.

A kako je došlo do toga? Ako ih se ne istrijebi do kraja, uši, osim što prežive, još više jačaju. Zatim se opet šire s djeteta na dijete i postaju otporne. Uz kupovna sredstva, električne češljeve i sate provedene nad djetetovom glavom, možete ih se probati riješiti uljem čajevca ili namočiti kosu limunovim sokom pa pustiti da odstoji desetak minuta.