NAPAD KOLEGA

Jeste li i vi žrtva cyber zlostavljanja u uredu?

02.11.2012 u 09:50

Bionic
Reading

Uredski nasilnici sve češće zlorabe SMS-ove, e-mailove i internet za napad na kolege, a cyber zlostavljanje postaje uobičajeno nasilničko ponašanje na radnom mjestu

Psiholozi sa Sveučilišta Nottingham i Sheffield kažu da je dosada cyber nasilništvo uglavnom bio metoda usmjerena na mlade ljude u školama te da nije bilo rašireno među odraslom populacijom; međutim, cyber zlostavljanje na radnom mjestu postaje sve raširenije, piše Mail Online.  

Uposlenici su u istraživanju dobili popis aktivnosti koje se mogu opisati kao nasilničko ponašanje, kao što su ponižavanje, ignoriranje ili tračanje, te su ispitani koliko su često na internetu suočeni s takvim ponašanjem.

Od 320 ispitanika, osam od 10 ih je doživjelo jedan od navedenih tipova internetskog zlostavljanja najmanje jednom u prethodnih šest mjeseci, a 20 posto uposlenika slično zlostavljanje doživljava najmanje jednom tjedno, što je slična stopa kao i kod konvencionalnog nasilničkog ponašanja.

'Oni koji su doživjeli zlostavljanje na internetu, obično imaju višu mentalnu napetost i niže zadovoljstvo poslom', objašnjava koautor studije dr. Iain Coyne. 'U jednom od naših istraživanja pokazalo se da je utjecaj cyber zlostavljanja gori od konvencionalnog nasilničkog ponašanja.'