NEKI NOVI DIZAJN

Je li ovo jedan od najmaštovitije uređenih hrvatskih kafića?

11.02.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Smješten u Velikom Trgovišću, Kai Bar prostire se na 150 četvornih metara, a odlikuje ga moderan i doista upečatljiv dizajn za koji je zaslužan arhitektonski studio Sodaarhitekti

'Gostionica je projektirana u suterenu novosagrađene višestambene građevine. Ostakljena je s istočne i djelomično sjeverne strane, ostali dio je većim dijelom ukopan. Projektom interijera predložila se naknadna izvedba stropnog svjetla sa zapadne strane, čime se ostvarilo bilateralno prirodno osvjetljenje i poprečno prozračivanje', navode Sodaarhitekti.

Interijer je koncipiran u tri funkcionalne cjeline - najkvalitetniji prostor s većom visinom namijenjen je konzumiranju pića, šank se smješta u niži, manje kvalitetan prostor, koji je prostorno povezan s glavnim konzumnim dijelom. Prostor najnižeg standarda potpuno je ukopan i koristi se za spremišta i sanitarije.

'Osnovna koncepcija oblikovanja proizašla je iz odnosa prema kontekstu, apliciranjem autohtonih materijala (drvo, čipka, cvijeće) te elementima atraktorima (kamin i okvir za sjedenje) koji prikrivaju i anuliraju zatečene anomalije prostora. Svi stropni instalacijski vodovi i rasvjetna tijela skrivena su perforiranim drvenim pločama smještenim pod različitim kutovima. Kružne perforacije različitih promjera omogućuju prosijavanje fluo rasvjete kroz paus papir smješten s gornje strane ploča. Strop postaje jedinstveno rasvjetno tijelo čiji se intenzitet rasvjete može regulirati potenciometrom i na taj način se ostvaruju različiti ugođaji. Drvenim pločama oblaže se i retropult te služe kao polica za pića', objašnjavaju Sodaarhitekti

Vrata sa skrivenim dovratnikom i zidna obloga su u istim materijalima i u istoj ravnini, dok je strop riješen kao rasvjetno tijelo motivom čipke smještenom između dva pleksiglasa.

S obzirom na to da je riječ o kraju koji je poznat po uzgoju cvijeća, uz uzdužne zidove vise epruvete sa cvijećem koje se ovisno o dijelu godine mijenja te tako na jednostavan način mijenja karakter i ambijent interijera.

Cijelim prostorom dominiraju prirodne nijanse, a projektom se želio ostvariti ugodan, domaći i topli prostor koji na suvremen način interpretira kvalitete lokalnih materijala i ambijenata. Najveći ukras cijeloga prostora je strop ukrašen rasvjetom koji prostor čini doista upečatljivim.