ZDRAVO I FINO

Jako dobri razlozi da češće jedete kelj

05.11.2014 u 14:34

Bionic
Reading

Jennifer Aniston je živjela na kelju dok se pripremala za (ogoljavajuću) ulogu u filmu 'Obitelj Miller', a Heidi Klum ima običaj grickati ga umjesto jabuka. Saznajte zašto je ovo povrće toliko zdravo

Zbog specifičnog okusa, kelj je izvrstan dodatak mesnim jelima. Što se tiče nutritivnih vrijednosti, kelj je svojevrsna super hrana i sadrži visoke količine vitamina K, A i C, te kalcij.

Kelj je izuzetno bogat antioksidansom luteinom, za koji su studije pokazale kako može zaštititi naše oči. Naime, osobe koje su konzumirale veće količine ovog antioksidansa imale su manje izglede razviti senilnu makularnu degeneraciju oka, najčešći uzročnik sljepoće kod starijih osoba.

Jednako tako, zbog udjela vitamina C kelj poboljšava tonus kože, bori se protiv infekcija te pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi. Na kraju imamo zdravlje srce i krvne žile, a čak je i koža u boljoj "formi".

Samo 80 grama skuhanog kelja sadrži 56 posto dnevne preporučene količine vitamina A (450 mikrograma) te čak 70 posto dnevne preporučene količine vitamina C. Ova su dva vitamina izvrsna kada se trebamo obraniti od upala.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.