U 57. GODINI

Iznenada preminula Tatjana Patitz, legendarna ljepotica s modnih pisti

11.01.2023 u 19:01

Bionic
Reading

Modni svijet ostao je bez Tatjane Patitz u 57. godini života. Legendarna ljepotica u eri 90-ih činila je slavnu petorku s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Lindom Evangelistom i Christy Turlington

Vijest o smrti supermodela potvrdio je njezin agent, no još uvijek nema informacija o uzroku. Tatjana je za života proglašena jednom od najljepših žena na svijetu, a dobila je i titulu najmisterioznijeg modela.

Rodila se u njemačkom Hamburgu da bi se s obitelji, majkom Estonkom i ocem Nijemcem, u djetinjstvu preselila u švedski grad Skanör.

Godine 1983. s navršenih 17 godina prijavljuje se na natjecanje Elite Model Contest u Stockholmu i osvaja treće mjesto, a nagrada je bila putovanje u Pariz i ugovor s priznatom modnom agencijom.

  • +7
Tatjana Patitz Izvor: Profimedia / Autor: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Krajem 80-ih i tijekom 90-ih zapalila je modni svijet i postala dijelom slavne petorke koja je, osim nje, uključivala Naomi Campbell, Lindu Evangelistu, Christy Turlington i Cindy Crawford. Djevojke su ubrzo postale i glavne zvijezde spota Georgea Michaela 'Freedom', da bi odmah nakon toga omiljeni dizajner tih godina, Gianni Versace, upravo s njima dominirao modnom scenom.

George Michael - Freedom! ’90 (Official Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Tatjana Patitz osvojila je sve ponajviše svojom ljepotom - mačkastim oblikom očiju, kao i neuobičajeno savršenim oblikom lica, zbog čega je bila omiljeno zaštitno lice mnogih kampanja, od Chanela, preko Calvin Kleina, pa sve do Versacea. Iako su njezine kolegice od svojih imena stvorile brend, isto nije uspjela napraviti, što je zbog njezine ljepote mnoge iznenadilo, no nitko ne zna koji je pravi razlog što se isti scenarij uspjeha nije ponovio na njoj.

'Bilo je tih glamuroznih trenutaka, no sve je to bilo poprilično naporno. Počelo mi je teško padati to što stalno putujem. Bila sam umorna od svega. Uvijek sam smatrala da moda i manekenstvo nisu ono što ja doista jesam, to je bilo samo nešto što radim. Nije me definiralo. Život daleko od toga napokon ima smisla', rekla je prije nekoliko godina u jednom od rijetkih intervjua.

Posljednjih godina živjela je na farmi u Malibuu sa životinjama i danas 19-godišnjim sinom Jonahom, kojeg je dobila u vezi s marketinškim stručnjakom.

'Tatjana je uvijek bila europski simbol šika, poput mješavine Romy Schneider i Monice Vitti', prisjetila se najmoćnija žena u modnom biznisu, Anna Wintour, čija je publikacija Vogue prva obznanila vijest o odlasku slavne ljepotice iz Hamburga.

'Bila je daleko manje vidljiva od svojih vršnjakinja - misterioznija, odraslija, nedostižnija - i to ju je činilo posebno privlačnom', kazala je.