JET LAG

Izbjegnite bolest vremenskih zona

25.11.2008 u 13:37

Bionic
Reading

Vaše dugo planirano putovanje pretvara se u noćnu moru jer nakon višesatnog leta avionom danima ne možete spavati, razdražljivi ste, izgubljeni ili potišteni. Ako vam se takvo što događalo i ranije, ne brinite, riječ je samo o jet legu

Najveći uzrok poremećaja koji prolazi spontano, ali može trajati i do 14 dana, nisu sati provedeni u zraku, već broj prijeđenih vremenskih zona. Većina funkcija koje naš organizam neprestano obavlja usklađena je tzv. biološkim satom, a on se poremeti naglom promjenom vremenskih zona, odnosno izmjenom dana i noći.

Zbog toga je jet leg učestaliji kod putovanja na istok, jer se dan naglo smanjuje. To tijelo izbacuje iz svakodnevnog ritma, dok let na zapad produžuje dan, što je prihvatljivije prirodnim ciklusima organizma.

Najbolji lijek - tjelovježba
Najučinkovitiji način da izbjegnete neugodne posljedice je vježbanje. Istezanje tijekom leta pomoći će u smanjenju putni stres, no nemojte se zaboraviti kretati i nakon slijetanja. Iako vježba ne može puno pomoći u prilagođavanju biološkog sata, istraživanja su pokazala da znatno utječe na kvalitetu sna. Za postizanje najboljih rezultata nastojte vježbati neko vrijeme prije spavanja i ujutro.

Fizička aktivnost korisna je i neposredno nakon leta,
premda se, omamljeni jet legom, mnogi zavuku u sobu i pokušavaju odmoriti. Kratko drijemanje nije loše, ali odmor ne bi trebao trajati dulje od 30 do 40 minuta. Duži san mogao bi dodatno poremetiti ritam tijela i prilagodbu na nove vremenske zone učiniti još težom. U slučaju nesanice nikako nemojte posegnuti za tabletama za spavanje, jer mogu biti vrlo opasne.

Sunce i hrana
Zato se nikako nemojte uvući u hotelsku sobu pred televizor, izložite se suncu i društvenim aktivnostima. Sunčeva svjetlost potiče uravnoteženje normalnog tjelesnog ciklusa koji se ravna izmjenama dana i noći odnosno svjetla i tame. Spavanje s otvorenim prozorom omogućit će jutarnjim sunčanim zrakama da uđu u vašu sobu, a još bolje ćete se osjećati ako nakon sna neko vrijeme možete provesti na sunčanoj plaži.

Istraživanja su pokazala da u ublažavanju simptoma jet lega pomaže i hrana. Kako biste se vratili u normalu, obroci bi trebali biti lagani i u uobičajeno vrijeme. Ipak, u avionu bi trebalo pripaziti s čestim obrocima koji se služe tijekom leta. Ne treba vam toliko hrane i ne morate pojesti sve, jer mirovanjem na sjedalu ne možete potrošiti toliko energije. Sjedenje u zgrčenom položaju predstavlja i dodatni pritisak na vaš želudac.

Isto tako, tijekom leta treba izbjegavati alkohol jer izaziva dehidraciju, a u zraku djeluje čak i do tri puta jače nego na tlu. Dobro je piti više vode nego inače te prije i poslije leta izbjegavati cigarete i kavu.

Priviknite se na promjene, letite danju
NASA je svojim astronautima koji su se pripremali za svemir prije polijetanja prilagođavala vrijeme sna rasporedu u letjelici. Ako imate vremena, bilo bi korisno da prije putovanja dnevni ritam što je više moguće prilagodite vremenskoj zoni u koju idete. Koristit će i ako još tijekom leta podesite sat na vrijeme odredišta i na taj se način pripremite za novu vremensku zonu. Mnogi putnici tvrde i da je jet leg manji tijekom dnevnog putovanja, a zamijećen je i trend povećanja broja dugotrajnih letova danju.

Osim toga, dobro je putovati odmoran, bez stresa i strahova i nikako mamuran. U avion ponesite tamni povez za oči, čepiće za uši i ovratnik na napuhavanje, a izuvanje cipela također pomaže.