KRALJICA VELJAČE

Iz kultne zagrebačke slastičarnice otkrili su recept za najbolje krafne u gradu

18.02.2022 u 10:41

Bionic
Reading

Slastičari iz kultne zagrebačke slastičarnice otkrili su nam kako napraviti najukusnije i mekane primjerke kojima nitko neće moći odoljeti

Posljednjih nekoliko dana prolazeći gradskim ulicama mami nas zavodljiv miris poslastice za koju se slobodno može reći da je kraljica veljače – riječ je naravno o krafni. Iako je omiljena delikatesa kroz cijelu godinu, sladokuscima je posebno draga u doba fašnika, čiji je i zaštitni znak. Brojni ugostitelji svrstavaju ih na svoje menije, no najbolji primjerci u gradu nalaze se u dobro poznatoj slastičarnici Orijent, koja je podijelila recept za ukusne, meke i sočne krafne.

Buduće da je potražnja za trenutno najpopularnijom slasticom porasla, ove veljače u ponudu su ponovno uvrstili božanstvene premium okuse: kikiriki i džem od crvenog ribiza, čokolada i karamela, pistacije i malina, ali i novi okus cheesecake i borovnica.

  • +5
Krafne Izvor: Promo fotografije / Autor: Bojan Zibar

Potrebni sastojci (za cca 15 krafni):

  • 380 g brašna
  • 180 ml mlijeka
  • 30 grama šećera
  • ½ kvasca 20 g
  • 3 žumanjka
  • 40 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žlica šećera u prahu
  • limunova korica od jednog limuna
  • malo ruma

Priprema

U jednu posudu se istrese brašno, rukom se napravi rupa na sredini u koju se stavi rukom zdrobljeni kvasac. Dodamo dio šećera i toplo mlijeko, ostavimo 10-15 min da počne reagirati, a zatim dodamo žumanjke, maslac te ostatak šećera.

Ubacimo prstohvat soli, naribamo limunove korice i dodamo ruma kako bi krafne upile što manje masnoće, a da im u pozadini ostao okus ruma.

Nakon toga se tijesto diže sat vremena. Izvalja se na stolu, obilježe se krugovi (čašom ili izrezivačem) i premjesti u komoru za dizanje tijesta. Ulje se ugrije na 170*C.

Krafne se polože u zagrijano ulje da plutaju te nakon što poprime zlatno smeđu boju, okrene ih se na drugu stranu. Kada i druga strana poprimi zlatno smeđu boju, krafne su spremne za cijeđenje i filanje.

Savjeti:

Kod dizanja tijesta, treba se stvoriti tzv. tanka korica na gornjoj strani i uvijek se gornja strana prva polaže u ulje.