CRO A PORTER

Imate li hrabrosti za ovakvu modu?

04.04.2013 u 23:22

Bionic
Reading

Prva i zadnja revija obilježile su drugu večer Schwarzkopf Cro A Portera, a sve zbog dizajna Ksenije Vrbanić i dvojca DIORALOP

Ksenija Vrbanić sa svojim Xenia Designom trenutno slovi kao najprodavanija hrvatska dizajnerica na inozemnom tržištu. Predstavljena kolekcija inspirirana je ženom u muškom svijetu, pa su modeli vrvjeli detaljima muške odjeće u ženskom kontekstu u deset nijansi sive i nezaobilaznoj crnoj boji. Upravo je zato možda

dizajnerica sakrila noge manekenkama pa ispod suknji i haljina uklopila trapez nogavice koje idu iznad koljena. Duge vrećaste haljine pak nisu do kraja sakrile ženstvenost jer je Ksenija vješto ukomponirala prozirne dijelove iza kojih vire ženske čari.

Svoju četvrtu zajedničku kolekciju Andreja Bistričić i Maja Merlić koje stvaraju pod imenom DIORALOP simbolično su nazvale - '4'. Objasnile su kako taj broj oduvijek predstavlja sve što je stvoreno - često se javlja u prirodi, pa tako imamo četiri glavna elementa, četiri strane svijeta, četiri godišnja doba... Kao i dosad, kolekcija je inspirirana polaroid fotografijama stvorenima namjernim izlijevanjem kemikalija i njihovim izlaganjem različitim temperaturama, čime nastaju neočekivani uzorci i boje. Muškarci su i opet nosili suknje, a djevojke višeslojne komade prepune plisiranih dijelova i na prvi pogled faličnih krojeva. Imate li dovoljno hrabrosti za ovu modu, isfurat ćete ju za neki izlazak, a bez obzira što ju nećete odabrati za posao, možda biste upravo to rado učinili i osjećali se daleko moćnije.

Nakon dvije sezone suradnje s brendom Madame Demode dizajnerica Tamara Bombadelli prvi se put samostalno predstavila kolekcijom 'Minimalno ciganski'. Dizajn same odjeće inspiriran je romskim elementima kombiniranima s minimalizmom. Cijela kolekcija je bazirana na ručno izrađenim aplikacijama na koži te igri boja koju dizajnerica sama naziva 'boja na boju'. Haljine prepune resica koje slobodno padaju zadobile su pažnju publike jednako kao i one s heklanim komadima koji pokazuju malo kože.

Jedan od ponajboljih slovenskih dizajnera, Matevž Faganel, poznat po svojim čistim linijama i jasno određenoj formi, predstavio je svoju 10. kolekciju koja se zove 'THRILL-13'. Osnovna misao je grafička definicija novog chica, a rezultat kolekcija za urbane djevojke. Matevž je želio prikazati 'chic & cool look' za svaki dan koji je inspiriran fuzijom francuskog chica i promišljenih kombiniranja grafičkog minimalizma uz uzorke s putovanja diljem Azije. Osjećate li se poletno, odabrat ćete lepršavu haljinu s printom u roza tonovima, a ako ste više u vamp raspoloženju, na raspolaganju vam je crna prozračna haljina s detaljima od kože. Tu su i nezaobilazne prugice kojima se Faganel poigrao u svim smjerovima.

U mlade snage ovogodišnjeg Cro A Portera spada dvojac Damir Begović i Domagoj Štimac koji su prvi put predstavili zajedničku kolekciju inspiriranu afričkim plemenima. Lepršava ljetna kolekcija obiluje životinjskim uzorcima i perjem te neuobičajenim elementima i materijalima u odijevanju. Vain krije još jedan tim odnosno dvojac, Timy Šarec i Ivan Badanjak. Već su prije surađivali, ali je i njima Cro A Porter prvi modni uzlet. Prva zajednička revija imena ‘Vain by Vain’ prepuna je seksipila, počevši od kupaćih kostima pa do kolekcije crnih kratkih haljina u kombinaciji s prozirnim dijelovima.

Jedina potpuno muška kolekcija na drugoj večeri bila je ona od Ivanamana odnosno mladog dizajnera iz Berlina Ivana Mandžukića. I ovaj je put išao u svom prepoznatljivom smjeru te pokazao spoj opuštene muževnosti s naglašenom elegancijom i velikom preciznošću krojeva.