porast oboljelih od alergija

Imate li djecu, odgovore na ova pitanja željet ćete znati

07.04.2022 u 12:59

Bionic
Reading

Svake godine bilježi se porast oboljelih od alergija, a među njima je i sve više djece. Na pitanje kako dolazi do razvoja alergija kod najmlađih članova društva, odgovorio je pedijatar, prof. dr. sc. Milivoj Jovančević. Cijenjeni pedijatar, između ostalog, dao je i zanimljivo viđenje utjecaja plave svjetlosti na razvoj djeteta

'Pretpostavlja se da smo mi izloženi cijelom nizu toksina iz okoliša koji stvaraju predispoziciju na alergijske reakcije. Druga stvar je kad dijete rano odlazi u jaslice, a poznato je da su djeca slabijeg imuniteta, određeni virusi mogu napraviti štetu na sluznici dišnih puteva. Tada dijelovi sluznice, koji bi inače bili zaštićeni, mogu doći u kontakt s alergenima čime se stvara idealna situacija za nastanak alergije. Dakle, vanjski utjecaji su ti koji uzrokuju veću učestalost alergija, posebice onih na dišnim putevima, na probavi i na koži', objasnio je pedijatar, prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

Govoreći o tome kako plava svjetlost utječe na razvoj djece, pedijatar je dao zanimljiv odgovor, objašnjavajući kako nije u pitanju plava svjetlost već je problem pokretna slika u dvije dimenzije.

'Mi evolucijski nismo naučili gledati pokretnu sliku u dvije dimenzije. Preporuke mnogih društava, među njima i američkog, francuskog te Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju su da dijete treba što manje vremena provoditi gledajući pokretne slike, nebitno je li riječ o televiziji, mobitelu ili tabletu. Mozak se kod djeteta tek razvija. Kako će se stvoriti veze između moždanih stanica jednim dijelom ovisi o nasljeđu, a drugim dijelom o doživljajima. Ako imamo krive doživljaje, realno je kasnije očekivati nastanak problema. Čak i neke teorije o nastanku autizma govore da je veća mogućnost nastanka autističnog spektra kod one djece koja pretjerano gledaju pokretne slike. Kod djece koja imaju hiperaktivnost, ono što im najviše plijeni pažnju su reklame u kojima je vrlo snažna stimulacija, a to je naprosto prejak sadržaj za mozak u razvoju. I logopedi upozoravaju da govor na televiziji nije nešto što bi dijete trebalo učiti i stoga što manje vremena trebaju provoditi ispred ekrana', upozorava prof. dr. sc. Jovančević.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Back Together summit

Razgovor s pedijatrom bio je tek jedan u nizu onih koje je publika imala priliku čuti na prošlogodišnjem zdravstvenom summitu 'Back Together'.

Ove godine očekuje vas pregršt novih zanimljivih tema. 'Back Together' na rasporedu je 17. i 18. rujna 2022. godine, a svoju besplatnu prijavnicu za sudjelovanje OVDJE možete ispuniti već danas.