tretmani ljepote

I vašem travnjaku treba wellness! Otkrijte zašto

25.05.2020 u 11:23

Bionic
Reading

Tijekom sušnih zimskih dana, a uslijed niskih temperatura, trava se grupira u busenje, s nezatravljenim područjima između njih. Svaki travnjak, tako raspodijeljen u čuperke, manje je privlačan prizor, i svatko bi se zapitao - što sad?

Uzgoj travnjaka složena je aktivnost. Osim košnje, sadrži još mnoštvo obveza, kao što su navodnjavanje, gnojidba, plijevljenje i sl.

Važna pomoćna aktivnost u ovom poslu uzgoja travnjaka je prozračivanje. Radi se o strojnom razbijanju busenja i rasporedu korjenčića iz busenja na cijelo područje travnjaka. Time će se popuniti mjesta neobrasla travom.

Prozračivači su uređaji koji pomoću motora pokreću rotirajuće horizontalne valjke opremljene kratkim i snažnim noževima. Ti noževi prosijecaju i razbijaju zbijene i zgusnute korijene busenja i ravnomjerno ih raspoređuju po cijelom travnjaku. Preduvjet za ovaj zahvat je pomna košnja travnjaka u više navrata. Budući da sve STIHL rotacione kosilice imaju mogućnost preciznog podešavanja visine košnje, njima ćemo lako svesti travu na visinu pogodnu za prozračivanje od nekih 5-10 cm.

Tvrtka STIHL ove uređaje ima u ponudi već godinama, no kako se svijest o kulturi uzgoja i održavanja zelenila okućnice postupno udomaćuje na našim prostorima, zanimanje za ove strojeve u neprestanom je usponu. Pogonjeni električnim ili motornim pogonskim strojevima, STIHL prozračivači travnjaka razbijaju zgusnute korijene busenova, ali i otklanjaju površinski sloj odumrle trave, lišća ili mahovine, koji također guše i otežavaju razvoj mlade trave. To je postupak koji olakšava i prodor kisika u mlade korijene.

Ovaj “wellness” za vaš travnjak idealno bi bilo napraviti baš u dane koji predstoje, budući da obiluju intenzivnom izmjenom kišnih i sunčanih dana. To umnogome pogoduje revitalizaciji vašeg travnjaka, i pomoći će zelenilu vaše okućnice da ulaskom u novu sezonu zablista u svom punom sjaju.

Savjeti za pravilno prozračivanje tla

  • Prozračivanje travnjaka uradite jedanput ili dvaput godišnje. Idealno vremensko razdoblje je kasnije u proljeće ili u kasno ljeto.
  • Najprije obavite prvu sezonsku košnju a zatim prozračivanje travnjaka.
  • Radite u suhim vremenskim uvjetima i pri temperaturi iznad 10 °C.
  • Travu pokosite neposredno prije prozračivanja.
  • Prozračivač vodite istim stazama i istim redoslijedom kao i košnju.
  • Kosite naizmjenično u uzdužnom i poprečnom smjeru. Kod prvog postupka prozračivanja postavite najmanju dubinu. Približite se optimalnoj dubini vrlo pažljivo, kako ne bi ozlijedili korijen trave.
  • Pokupite prozračeni materijal s površine travnjaka.
  • Pustite travnjak da se nekoliko tjedna odmara.