EFEKTNA I LIJEPA

Htjeli biste unijeti malo zelenila u svoj dom, ali nemate iskustva? Ova zahvalna biljka idealna je za početnike

15.03.2022 u 09:15

Bionic
Reading

Monstera, efektna biljka velikih zelenih listova, svakom će interijeru dati posebnost, a savršena je za početnike jer nije nimalo zahtjevna

Ako već neko vrijeme razmišljate unijeti zelenila u vaš dom, nećete pogriješiti ukoliko se odlučite za nezahtjevnu biljku poput lijepe monstere.

Ova biljka prepoznatljivo oblikovanih listova unijet će poseban šarm u svaki dom, a sjajna je stvar što nije zahtjevna za održavanje.

Njezino je latinsko ime 'Monstera deliciosa' i biljka je penjačica koja najbolje uspijeva u toplim i vlažnim područjima. Svoje podrijetlo vuče iz Srednje i Južne Amerike gdje može narasti i do deset metara u visinu, a za potporu koristi okolna stabla uz koja se penje.

Nimalo nebitno - ova lijepa biljka ima i vrlu korisnu osobinu: tijekom zimskih mjeseci kad se prostori griju donosi potrebnu vlažnost isušenom zraku. U jednom ranijem istraživanju koje je provela američka NASA, monstera se pokazala kao vrlo efikasna u apsorpciji molekula formaldehida i drugih otrova.

Listovi su joj srcolikog oblika, rijetko s bjelkastim šarama, voštanog sjaja i većih ili manjih rupa, a mogu narasti i do 20 cm i vrlo su dekorativni i gusti.

Idealna sobna temperatura joj je od 18 do 22 Celzijusa te joj odgovara vlažna i topla zemlja.

Pripazite i na njezin položaj u stanu: ako je previše izložite suncu, lišće će požutjeti, a ako nema dovoljno svjetla, biljka će pokazati nešto što se naziva negativni fototropizam gdje novi listovi rastu prema tami, a ne prema svjetlu. Monsteru zalijevajte otprilike jednom tjedno.

Od ožujka do kolovoza svakih 14 dana treba u zemlju dodavati gnojivo, a listove je dobro povremeno oprati kako bi biljka mogla disati. Po potrebi je presadite i pri tome pripazite da se ne ošteti njezin korijen.

Budući da je penjačica i nakon nekog vremena zaostaje s rastom, korisno ju je pomladiti kako bismo je osvježili. To se izvodi rezanjem grana koje su suvišne ili nepotrebne te se ostavljaju mladice na kojima se razvijaju novi listovi.

Ipak, oprez! Roditelji i vlasnici kućnih ljubimaca trebaju moraju dobro pripaziti jer je ova biljka otrovna, ne samo za mačke i pse, nego čak i za ljude stoga pripazite.